Beograd traži pomoć u nadziranju privatnog partnera koji upravlja deponijom u Vinči

Foto: Printskrin

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda planira da angažuje firmu za stručni nadzor nad realizacijom Ugovora o javno-privatnom partnerstva u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada u deponiji Vinča, vidi se iz objavljenog prethodnog informativnog obaveštenja.

Na računima Infostana ubuduće i firma čija deponija se zapalila u Vinči

Firma koju izabere grad bi trebalo da nadzire realizaciju ugovora koji je Grad Beograd zaključio sa konzorcijumom koju čine francuska kompanija SUEZ Group, japanska firma I-Environment Investments limited i zajedničko preduzeće Beo Čista Energija, kao i da sastavlja izveštaje koji će sadržati preporuke gradskoj upravi "u vidu optimizacije procesa relaizacije Ugovornih partnera, sadržaja i elemenata ključnih događaja, tekućih Ugovornih obaveza obe strane". 

Izveštaj treba da sadrži i pregled aktivnosti privatnog partnera u proteklom periodu, kao i buduće planove, analizu aktivnosti na gradilištu i spisak nedostataka i oblasti povećanog prioriteta.

Pružanje usluge stručnog nadzora planirana je za period od tri godine (2022-2024).

S obzirom na to da je Grad Beograd objavio prethodno informativno obaveštenje, on će, prema Zakonu o javnim nabavkama, imati mogućnost da nakon objavljivanja poziva za javnu nabavku skrati rok za podnošenje ponuda na 10 ili 15 dana, čak i ukoliko procenjena vrednost tendera bude iznad evropskih pragova.

Zbrinjavanje porodica sa deponije Vinča iz budžetske rezerve, a planirano godinama unazad

Podsetimo, na deponiji u Vinči je u avgustu ove godine izbio požar zbog koga su se dim i neprijatni mirisi osećali na teritoriji celog Beograda. 

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu zaključen je 2017. godine za narednih 25 godine, a privatni partner biće u obavezi da izgradi postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije iz otpada, kako je tada najavio tadašnji gradonačelnik Siniša Mali.

"Pored toga, privatni partner biće u obavezi da izvrši sanaciju postojeće komunalne deponije u Vinči, čime će se rešiti decenijski problem neadekvatnog odlaganja i odsustva tretmana otpada. Obaveza privatnog partnera Grada Beograda je i izgradnja nove sanitarne deponije, u skladu sa visokim standardima i direktivama Evropske unije, kao i izgradnja postrojenja za tretman građevinskog otpada," rekao je Mali 2017. godine.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.