Beogradska berza obustavila trgovinu običnim akcijama Komercijalne banke

Foto: Nova ekonomija

Beogradska berza odlučila je da obustavi trgovanje običnim akcijama Komercijalne banke, saopštila je brokerska kuća Momentum sekjuritis, a prenela agencija Beta. Reč je o problemu koji bi kako se objašnjava, mogao da pogodi male akcionare Komercijalne banke.

Odluka je usledila nakon najave prinudnog otkupa akcija Komercijalne banke koji bi većinski vlasnik trebalo da sprovede po ceni od 4.532,2 dinara za obične, kao i ceni od 1.000 dinara za preferencijalne akcije.

Odluka Beogradske berze je doneta zbog narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti, kao i zbog novih okolnosti koje su u vezi sa objavljivanjem informacija od materijalnog značaja za donošenje investicionih odluka.

Nenad Gujaničić, broker kuće Momentum sekjuritis, kaže da suština celog problema malih akcionara ovom zabranom nije otklonjena, jer je za 29. jun zakazana vanredna skupština Komercijalne banke, gde će se glasati o prinudnom otkupu akcija koje su u njihovom vlasništvu.

"Ako se u ovoj odluci bude istrajalo, malim akcionarima ostaje jedino da odu na sud. Ubeđen sam da će na sudu postići tu razliku u ceni akcija i nadoknaditi pretrpljenu štetu. Postoji i druga varijanta, malo verovatna, da većinski vlasnik i Komercijalna banka prihvate da je knjigovodstvena vrednost akcija u stvari prava cena za otkup, zbog čega mogu da sprovedu otkup po istoj ceni kao što rade i sa običnim", navodi sve opcije Gujaničić.

Završeno spajanje NLB banke i Komercijalne banke
Ko je zainteresovan za Komercijalnu banku?
Komercijalna banka otkupljuje akcije od nesaglasnih deoničara

On objašnjava da, ukoliko se ne promeni dnevni red sednice, zakazane za 29. jun, izvesno je da će sve biti kako je zamislio većinski vlasnik, da se prioritetne akcije bez prava glasa otkupe po znatno nižoj ceni nego što bi trebalo da bude.

"Sama banka otkako je kotirana na Beogradskoj berzi, objavljivala je identičnu knjigovodstvenu vrednost za sve klase akcija, da bi u momentu kada se priprema prinudni otkup svih akcija objavila knjigovodstvenu vrednost prioritetnih akcija od 1.000 dinara. To je četiri i po puta niža vrednost u odnosu na knjigovodstvenu vrednost objavljenu u zvaničnom berzanskom prospektu banke", navodi se u saopštenju Momentum sekjuritisa.

Dodaje se da su to informacije iz objavljenog materijalu za skupštinu akcionara.

Napominje se da manjinski akcionari ne spore stečeni uslov za prinudni otkup akcija, jer je slovenačka NLB banka stekla više od 90 odsto kapitala Komercijalne banke, već da je sporna utvrđena cena za prioritetne akcije.

Kako je prošle godine prenela i Nova ekonomija, Komercijalna banka je tada odlučivala o otkupu akcija od nesaglasnih akcionara po ceni od 4.589 dinara.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.