FOTO: Pexels

Biće šećera za domaće potrebe, ali ne i za izvoz

FOTO: Pexels

Zasejane površine šećernom repom su dovoljne da podmire domaće potrebe, ali ne i da obezbede dovoljne količine za podmirivanje kompletne kvote za izvoz u zemlje EU, ocenio je za Novu ekonomiju direktor kompanije Sunoko Ljubiša Radenković.
 
Kompanija Sunoko, u vlasništvu MK Grupe Miodraga Kostića,  zasejala je ove godine 22.000 ha pod šećernom repom što je 30% manje nego prethodne.
 
Prema njegovim rečima, razlog tome je razočarenje proizvođača u ovu kulturu zbog niskih prinosa u prethodnoj godini i ozbiljnih problema sa masovnom pojavom truleži korena šećerne repe u svim proizvodnim regionima, a naročito u Banatu i Sremu. 

Osim toga ponuđena cena je bila niža nego ranijih godina zbog dramatičnog pada cene šećera na svim tržištima, rekao je on.

Pad cena šećera koji se desio nakon ukidanja proizvodnih kvota u EU, kao i niska cena šećera na svetskim berzama uslovile su smanjenje cene šećerne repe, pa time i interes za setvom šećerne repe u EU. 

Dodatni razlog smanjenja šećerne repe je i posledica pritiska povećane proizvodnje šećera od trske. Sirovi šećer od šećerne trske se sve više uvozi u Evropu i rafiniše tako da to direktno ugrožava proizvodnju šećerne repe.

"Imajući u vidu ugovorene površine za setvu šećerne repe, kao I njihovu  regionalnu raspodelu sve tri fabrike u sastavu kompanije Sunoko će raditi u narednoj kampanji”, rekao je direktor Sunoko.

Radenković je rekao da sa zasejanih  površina, zavisno od ostvarenih prinosa, u Srbiji  može biti proizvedeno od 230 do 260 hiljada tona, a potrošnja u našoj zemlji je oko 200.000 tona. 
Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara