Biljana Stepanović u Novom danu FOTO: N1

Biljana Stepanović: Pitanje je - dokle će u ovoj zemlji da vlada zakon jedne stranke

Biljana Stepanović u Novom danu FOTO: N1
Biljana Stepanović, urednica Nove ekonomije i direktorka Business Info Group, kaže da ministar unutrašnjih poslova mora da objasni zašto je sekretarku Dijanu Hrkalović poslao u Lučane, da li je to kršenje zakona i svojevrstan pritisak. 

Ipak, ne veruje da će to biti istraženo. 

"Pitanje je - dokle će u ovoj zemlji da vlada zakon jedne stranke", rekla je.

U javnosti se, u danima nakon lokalnih izbora u Lučanima, postavlja pitanje uloge koju je imala državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović. Ona je, podsetimo, dan provela u policijskoj stanici u Guči gde su i saslušavani članovi Saveza za Srbiju. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je izjavio da je državna sekretarka tamo boravila po njegovom nalogu.

Upitana da to prokomentariše, gošća Novog dana navodi da će ministar Stefanović "da kaže bilo šta što mora da kaže". Podsetila je, kako je navela, na njegov igrokaz o tome da je spreman da ponudi ostavku. 

"Meni je žao, ali ja ministra Stefanovića ne mogu da shvatim ozbiljno, pitanje je šta je Dijana Hrkalović tražila u Lučanima. On mora da objasni zašto ju je poslao, da li je to po zakonu, da li je kršenje zakona, da li sekretar MUP-a treba da ide na dan izbora u policijsku upravu, da li je to pritisak".

Stepanovićeva ne veruje da će to da se istraži. 

"Najzad, nije nam odgovoreno koji su to ljudi kružili tokom izbornog dana automobilima bez tablica - nama se ništa ne objašnjava, a oni znaju šta je radila kad su je  poslali", navodi i dodaje:

"Tu nikakve tajne nema. Pitanje je samo dokle će u ovoj zemlji da vlada zakon jedne stranke, ovde zakon ne mora više da se poštuje, danas je bilo jedno, sutra drugo, prekosutra treće, idemo dalje, ima nešto još luđe... I naš prag tolerancije se podiže i mi sada sve možemo da tolerišemo. Biografija te dame je dosta intrigantna, pa nam to nije niko odgovorio - kako je ona državni sekretar, čime se bavila i kakve veze ima sa kim, pa baš će da nam odgovore šta je tražila u Lučanima.

"I Vučić i Tači kupuju vreme"

Govoreći o Kosovu, kaže da je jasno da ono ne radi ništa bez saglasnosti, i dodaje da je simptomatično, i da dosta govori pismo američkog predsednika Donalda Trampa koji je pozvao Tačija i Vučića da dođu u SAD kad postignu dogovor. 

"On zapravo kaže - doći ćete kod mene kad izvršite zadatak. Najgore je što mi tu ne znamo šta se dešava, kakav se dogovor postiže, kakav je do sada postignut..."

Mišljenja je da ima nekih zakulisnih dogovora o svemu, jer su očigledni pritisci da se to pitanje reši.

Govoreći o situaciji sa taksama, kaže da ne veruje da je Priština u poziciji da bude neposlušna kao što i do sada nisu bili. 

Kosovo ima ozbiljnu podršku, tako da će verovatno te carine da im budu neka valuta za trgovinu, u smislu - u redu, ukinućemo carine, ali zauzvrat ćemo da dobijemo to i to, navodi gošća N1.

"Predsednik države Srbije se svakog božjeg dana pojavljuje na nekoj televiziji i govori o svemu što može da govori uključujući i devojke koje se pojavljuju i glume novinarke na nekim televizijama - čak i to uspe da prokomentariše, samo nam ne govori ključnu stvar, o kojoj pregovara šest godina, a to je - šta država Srbija pregovara oko Kosova, šta može da dobije, šta ne može, šta znači razmena teritorija... Mi možemo  samo da nagađamo... Ja od predsednika Srbije očekujem da najzad kaže šta se događa", kaže Stepanovićeva.

Smatra da Tači i Vučić kupuju vreme. Odugovlačenje im je najkrupniji zajednički imenitelj jer, kako dodaje,  ne znaju kako će, na unutrašnjem planu, rešenje biti prihvaćeno. 

"Stvar je jako teška, ali Aleksandar Vučić  je i došao na vlast uz očekivanje Zapada da će rešiti Kosovo, a mi ne znamo ni šta je on do sada potpisao i to je problem", naglašava.

"Tajni dogovor je uvek na štetu države"

Kineska kompanija Ziđin zvanično je preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor i uplatila 350 mililona dolara na osnovu kojih je stekla vlasništvo od 63 odsto.

Stepanović kaže da je RTB Bor, umesto da proizvodi profit, pravio ogromne gubitke, osim prošle godine kada je zabeležio simboličnih 8,5 miliona evra profita, zbog dobre cene bakra na svetskom tržištu. Ona naglašava da je država otpisala dug tom preduzeću od nadrealnih 900 miliona evra, tako da je dobro da se sa budžeta skinu dalji gubici.

Govoreći o ovom aranžmanu, kaže da nam je poznato samo ono što je objavljeno - da će da plate 350 miliona evra. 
"To je mizerna cifra za ceo RTB i nalazišta koja se procenjuju na stotine milijardi, ali s druge strane mi to očigledno nismo znali da vodimo, zastarela je tehnologija, pogrešno je ulagano - u neku tamo topionicu 300 miliona evra je dato... Sve je rađeno pogrešno, tamo je bio tamni vilajet, i s te tačke je to dobar posao..."

Vraćajući se na ono što je dogovoreno sa Kinezima, kaže da javnost u Srbiji, generalno, nikad ne zna, kad su u pitanju strani investitori, kako su nešto preuzeli - dok dugovi ne isplivaju.

"Ali šta ako iskoči nešto kao sa JAT-om koji je prodat Etihadu"?, pita gošća N1 i dodaje da nismo znali ni šta, ni kako, a sada ispada da država plaća neke dugove, a sve nam je bilo predstavljeno kao fantastičan posao, i da ćemo se time rešiti tog gubitaša. Podseća i na situaciju sa Železarom i Kamarašom, kada je na sva zvona objavljivano kako je to super posao, pa su onda oni nestali, a dugovi ostali.

Govoreći o direktoru RTB Bora Blagoju Spaskovskom, koji ostaje u upravljačkom timu i dalje, kao savetnik, kaže da je on večni čuvar borskih tajni. 

"Ne bi me čudilo da je on jedna stavka tajnog ugovora - čuvati Spaskovskog".

Tajni dogovor je, ističe Stepanovićeva, uvek na štetu države. Osnovne stvari moraju biti poznate, naglašava. Dodaje da je slično i sa Beogradom na vodi i da će morati da se istražuje, ako bude pravne države.

Državna revizorska institucija analizirala je kako su gradovi i opštine trošile novac od 2015. do 2017. godine i navodi podatak da je čak 57,5 milijardi dinara otišlo na subvencije javnih komunalnim preduzećima. U osam lokalnih samouprava, koje su ukupno potrošile 41,3 milijardu, čak 31 milijarda je otišla na tekuće poslovanje i pokrivanje gubitaka, uz ocenu da to pokazuje da novac nije efikasno upotrebljen.

Osvrćući se na to, Stepanovićeva kaže da je svako javno komunalno preduzeće priča za sebe. Negde je bilo zloupotreba, a negde je sigurno trebalo da se gasi požar, a tako je zato što ne posluju efikasno, a očigledno za to niko ne snosi odgovornost, zaključila je gošća Novog dana.

"Čovek treba da zna kad da se povuče"

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković objavio je da se povlači iz aktivnog političkog života i sa mesta predsednika Pokreta slobodnih građana i Građanskog bloka 381.

Upitana za komentar, Stepanovićeva kaže da joj to deluje u redu, i da čovek treba da zna kad će da se povuče. 
"Podsetila je da su Jankovića napuštali oni koji su ga podržavali, odlazili jedan po jedan, i konstatuje da su verovatno imali razlog za to. On očigledno nije uspeo da zadrži te ljude, teške optužbe su oni iznosili kad su ga napustili, prosto čovek je otišao kad je video da ne može da vodi pokret", navela je.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara