Biljka od koje se pravi najskuplji začin na svetu otkrivena na Fruškoj gori

Foto: Pixabay

Na Fruškoj gori otkrivena je biljka šafran, od koje se pravi najskuplji začin na svetu, iako se do sada smatralo da na toj planini šafran ne raste, saopštio je Nacionalni park Fruška gora.

Na samo jednom mestu u zapadnom delu planine Fruške gore po prvi put su pronađeni šafrani. 

"U pitanju je šumski šafran 'Crocus tommasinianus'. Iako su pronađeni na samo jednom mestu, populacija broji više hiljada jedinki i trenutno su u završnoj fazi cvetanja", piše na sajtu Nacionalnog parka Fruška gora.

Iako je Fruška gora botanički dobro istražena, dosad se smatralo da na njoj šafrani ne rastu, odnosno niko ih od sada nije našao.

VLASNIKU FRUŠKIH TERMI ZA NOVI HOTEL JOŠ PET MILIONA EVRA

"U Srbiji raste oko 20 vrsta šafrana. To su ranoprolećne biljke koje se uglavnom mogu pronaći na višim planinama gde krase planinske pašnjake i padine u rano proleće, često i na mestima gde se sneg još uvek nije otopio. Na mestima gde rastu uvek ih ima u velikom broju i boja cveta je različita kod različitih vrsta, mogu biti beli, žuti, ljubičasti ili šareno obojeni. Od svih vrsta šafrana samo se tri vrste gaje kao ukrasne biljke a u svetu su šafrani najpoznatiji po začinu koji se pravi od prašnika jedne od njih", navodi se u saopštenju Nacionalnog parka Fruška gora.

Šafran je u svetu poznat kao najskuplji začin. Aromatičan, lekovit, poseban i za samo kilogram ovog začina potrebno je 200.000 cvetova, a prodaje se po ceni od 1.500 dolara, preneli su mediji. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.