Foto: Biosens

Biosens osvojio treću nagradu na prestižnom takmičenju u Americi

Foto: Biosens
Novosadski institut BioSens osvojio je treću nagradu na prestižnom takmičenju za primenu veštačke inteligencije u poljoprivredi Izazov za useve u SAD.

Kako se navodi u saopštenju, ovo takmičenje svake godine organizuje kompanija Sindženta, jedan od svetskih lidera u razvoju semena i agrohemije, sa ciljem da inovativnim idejama iz IT sfere ubrza razvoj novih sorti ihibrida.

Ove godine je pred naučnike postavljen zahtev da na osnovu više od pola miliona podataka o vremenskim prilikama i prinosima, od gotovo 2.500 hibrida kukuruza odaberu one koji su otporni na sušu i visoke temperature.

PROČITAJTE JOŠ:

BioSensovo rešenje spaja rezultate iz više naučnih oblastii temelji se na razvoju meteoroloških indikatora i naprednih algoritama mašinskog učenja i veštačke inteligencije.

Tim koji čine Gordan Mimić, Sanja Brdar, Milica Brkić, Marko Panić, Oskar Marko i Vladimir Crnojević, osvojio je treće mesto, odmah iza nemačkog Instituta Fraunhofer i Državnog univerziteta Ajove, SAD.

Mimić, koji je u finalu predstavio rešenje BioSensa, navodi da je ovo veoma važan rezultat ne samo za Institut, već i za celokupnu srpsku poljoprivredu.

"U poslednjih 7 godina smo imali čak tri suše, a ovaj trend klimatskih promena će se nastaviti i u narednom periodu. Nanama je da reagujemo najbolje što možemo i prilagodimo poljoprivrednuproizvodnju, a u tome nam pomažu visoke tehnologije poput veštačkeinteligencije", ističe Mimić.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.