FOTO: Pixabay

Bira se novi predsednik Komisije za kontrolu državne pomoći

FOTO: Pixabay

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je konkurs za izbore predsednika i četiri člana Saveta Komisije za kontrolu državne pomoći, koja kontroliše dodelu subvencija i drugih podsticaja.

Uslovi za izbor su da kandidat ima državljanstvo Srbije, završen fakultet i najmanje sedam godina radnog iskustva u struci, „stručnost, osposobljenost i dostojnost" za obavljanje funkcije, kao i teorijsko i praktično znanje iz oblasti državne pomoći, konkurencije i/ili pravnih tekovina EU.

Petogodišnji mandat sadašnjeg sastava Komisije ističe u januaru 2020. Sadašnji predsednik Komisije je Vladimir Antonijević.

Odluku o izboru predsednika Komisije ili člana Saveta donosi Narodna skupština većinom glasova svih narodnih poslanika po predlogu skupštinskog odbora nadležnog za poslove finansija.

Politika dodele subvencija često je kritikovana od strane stručnjaka, a pojedine organizacije kritikovale su Komisiju zbog nedostatka nezavisnosti u radu. 

Prema analizi Nacionalne alijanse za lokalni razvoj (NALED) iz jula 2019, od svog osnivanja Komisija nije donela nijednu odluku o nedozvoljenosti državne pomoći, niti rešenje za povraćaj nezakonite državne pomoći, što „govori u prilog njene nesamostalnosti".

PROČITAJTE JOŠ:

Politički poeni o državnom trošku

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara