Ilustracija, Foto: Pexels

BIRN: Firme povezane sa Orbanom, Vučićem i Brnabić rade uličnu rasvetu širom Srbije

Ilustracija, Foto: Pexels

Posao zamene ulične rasvete širom Srbije preuzele su kompanije povezane sa ljudima iz najbližeg okruženja Viktora Orbana, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, a 25 miliona evra dobile su te firme u samo nekoliko gradova u kojima je SNS na vlasti, objavio je BIRN.

Kako se navodi, glavna uloga u uvođenju LED osvetljenja u Mađarskoj pripala je firmi Elios Innovativ Zrt kojom su rukovodili Ištvan Tiborc, 32-godišnji suprug Orbanove najstarije ćerke Rahel i njegov prijatelj i poslovni partner Balint Erdei, da bi godinu dana kasnije firma krenula sa poslom uvođenja LED osvetljenja u desetini gradova u Mađarskoj.

Nekoliko meseci nakon što su Orban i Vučić, tadašnji premijer Srbije, održali prvu zajedničku sednicu Vlada, firma je otvorila svoj ogranak u Srbiji u decembru 2014. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako izgleda šema za izbegavanje desetina miliona evra poreza

Dok se čeka rušenje, ilegalna kafana već upisana u katastar

BIRN i Direkt 36 otkrili su veze između Eliosa i firmi koje rade u Srbiji - Elios SRB, ESCO Elios, ENEF-Energetska efikasnost i firme U Light Kft, koja je otvorila ogranak u Srbiji.

Pa su tako u poslove uvođenja LED osvetljenja sa ovom mrežom povezanih kompanija uključene i Južna Bačka, Keep Light i Somborelektro, kao i slovenačka firma Resalta, čiji je suvlasnik investicioni fond na čijem je čelu nekadašnji poslodavac premijerke Ane Brnabić.

Nakon što je Evropska kancelarija za borbu protiv korupcije (OLAF) započela istragu o 35 projekata za ulično osvetljenje u Mađarskoj, Orbanov zet napustio je firmu u aprilu 2015. godine.

Istraga ove kancelarije u svim slučajevima pokazala je „ozbiljne nepravilnosti" i „sukob interesa", a u 17 slučajeva i „organizovanu prevaru".

Njegov prijatelj Balint Erdei firmu je napustio sedam meseci kasnije. Međutim, u februaru 2016, Elios SRB je preuzela druga Erdeijeva firma - Woody Holding, koja se danas zove Redwood Holding.

Novinari BIRN-a i Direkt36 upitali su Orbana i Vučića da li su njihovi dobri politički odnosi doprineli saradnji firmi koje su bliske njima i njihovim političkim strankama, da bi predstavnica za štampu predsednika Vučića rekla da to nisu pitanja za predsednika.

Na drugoj strani, pres službe Orbana poručili su da se „premijer ne bavi poslovnim pitanjima".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (3)

  • Skitnica

    OLAF i kod nas kad ispita situaciju dosta gradjana ce napustiti Srbiju.

  • Rind Alexander

    Elios je naneo 13 miliardi stete,zbog postavljanja losih led sijalica koje su napravile mracnije ulice, trebali su na sud,ali Orban nabrzinu vratio pare EU ,tako su zatsskali korupciju, zet sada hsra po Balatonu,sve plaze su presle u njegovu ruku,zato ih je svo pozatvarao,i nepusta ljude da se kupaju ,Orbanova mafija krade ono sto stize za narod iz EU,deli pare ,cak i onima u vojvodini! Dobro sto deli,ali ovde u madjarskoj bolnice i putevi su u nevidjenom stanju,ako Orban ne pazi bice revolucije kao 1956,madjar ce da kolje madjara! Pozdrav iz Budimpeste

  • Jakov Prokopovic

    Osetila mafija gde je kinta!