FOTO: Medija centar Beograd

BIRN: Otac Nebojše Stefanovića pravni savetnik GIM-a u Saudijskoj Arabiji

FOTO: Medija centar Beograd

Otac ministra policije putovao je 2018. u Saudijsku Arabiju u svojstvu pravnog savetnika GIM-a, a dokumenta pokazuju da GIM i Stefanović preprodaju mine po skoro duplo većim cenama nego što ih nabavljaju iz Krušika, javlja BIRN.

Dokumenta do kojih je došao BIRN pokazuju da je Branko Stefanović u svojstvu pravnog savetnika bio u delegaciji GIM-a koja je otputovala u Rijad početkom juna 2018. godine. Sa njim su putovali Goran Todorović, vlasnik firme i Dragan Đurić, direktor prodaje.

Kako piše BIRN, njihov cilj bio je da sa predstavnicima saudijske firme Remas LTD ugovore nove poslove.

Podaci o zvaničnoj Stefanovićevoj funkciji nalaze se u zahtevu za dobijanje saudijske vize, a dokumentacija pokazuje da je cena po kojoj GIM preprodaje mine saudijskim partnerima skoro duplo veća od one po kojoj je mine tog kalibra 2018. nabavljao od državne firme Krušik.

Iz faktura GIM-a nije, međutim, moguće zaključiti da li se cene odnose na mine iz ugovora sa Krušikom iz te 2018. godine ili je GIM sa Krušikom sklopio nove ugovore, navodi BIRN.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavljivao je kako njegov otac „nema nikakve veze" sa firmom GIM, a predsednik Aleksandar Vučić je tvrdio da je po njegovim saznanjima Branko Stefanović „običan zaposleni" u toj firmi.

Nakon pisanja BIRN-a o ulozi oca ministra policije o izvozu oružja iz fabrike Krušik i izveštavanja bugarskog sajta Armsvoč na istu temu, radnik ove fabrike Aleksandar Obradović uhapšen je 18. septembra 2019. godine zbog sumnje da je odavao poslovne tajne.

On je nakon dvadesetak dana pritvora u Centralnom zatvroru prebačen u kućni pritvor, tako da je za sada skoro dva i po meseca u zatočeništvu, podseća BIRN.

PROČITAJTE JOŠ:

Uz pritvor i novi pritisci na Aleksandra Obradovića

 

Savet Evrope: Pritvor uzbunjivaču iz Krušika pretnja slobodi medija

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Mucenik

    Jednom vođi brat vedri i oblači po ovoj zemlji na brdovitom Balkanu, poravnjava brda i dolova. Drugi ima 24 stana u Bugarskoj, radio nije spavao, a kada je razmišljao prepisivao je doktorat, Većina njih rade kao "nevidljivi džuboks".

  • Mu;enik

    Kakvi kadrovi sede u vladi?Svakojaki,samo (ne)pošteni ljudi. Ljudi koji sede u vladi su opterećeni koferčetom sa evrićima umirisani bananama, ministar kupi stan od para koje je unosio u zemlji više godina i tamo jede organski paradajz umirisan marihuanom, kojeg sam bere, jednom otac truguje oružjem iz Krušika, jer sin o takvom poslu pojma nema "nema srednju školu",a za to vreme plagirao doktorat.