FOTO: tehnohemija.com

Biznismen Vladimir Vrbaški kupio Tehnohemiju od države

FOTO: tehnohemija.com

Firma SCOM u vlasništvu biznismena Vladimira Vrbaškog postala je najveći pojedinačni akcionar Tehnohemije nakon što je država prodala SCOM-u 46,8 odsto udela u tom akcionarskom društvu.

SCOM je preuzeo akcije na osnovu Ugovora o prodaji kapitala Tehnohemija ad Beograd, potpisanim sa Ministarstvom privrede, vidi se iz obaveštenja objavljenog na sajtu Beogradske berze 22. januara.

U obaveštenju se ne navodi cena po kojoj je kompanija Vladimira Vrbaškog kupila Tehnohemiju, samo da je prodaja zaključena dan ranije, 21. januara.

Kompanija SCOM je postala poznata u javnosti kada je Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE pisao da je ta firma na nepoznat način preuzela gotovo kompletnu imovinu posrnulog poljoprivrednog giganta Graničar iz Gakova.

Ovaj centar je pisao da je Graničar iz Gakova uzurpirao državno poljoprivredno zemljište i sklapala ugovore sa firmama koje su obrađivale uzurpiranu zemlju, među kojima je i Best Seed Producer, takođe u vlasništvu Vrbaškog.

Dve godine kasnije, kako je pisao VOICE, SCOM se povukao iz imovine Graničara, a umesto njega pojavili su se ljudi bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

U novembru 2019. opozicioni Savez za Srbiju optužio je Vrbaškog da je povezan sa proizvodnjom marihuane, uz navode da je taj biznismen blizak vrhu SNS-a.

Vrbaški je ove navode nazvao „apsolutnom neistinom", rekao da Gakovo nije u njegovom posedu od 2016. godine i nagovestio mogućnost podnošenja krivične prijave.

Tehnohemija je preduzeće koje se bavi trgovinom i proizvodnjom hemijskih proizvoda, trgovinom građevinskim materijalom, gumeno-tehničkom robom, plastikom i HTZ opremom, osnovana 1951. godine.

Ovo preduzeće je jedno od 24 velika slučaja korupcije, koji se većinom odnose na sumnjive privatizacije.

Tehnohemija je prodata 2003. godine Ristu Gojkoviću, ali je Agencija za privatizaciju 2008. raskinula ugovor o prodaji zbog toga što novi vlasnik nije ispunio obavezu da investira.

Zbog ove privatizacije bivši direktor Agencije za privatizaciju Miodrag Đorđević i još dvoje službenika te Agencije bili optuženi za zloupotrebu položaja.

Njih je tužilaštvo teretilo da su prihvatili kao investiciju polovinu nedovršene kuće sa bazenom, od oko 740 kvadrata, koju je Gojković prodao Tehnohemiji.

Potom je troje optuženih, koji su činili komisiju, odlučilo da je Gojković ispunio investicionu obavezu i vratili mu bankarsku garanciju, čime su mu pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 25 miliona dinara, tvrdilo je tužilaštvo.

Đorđević i saradnici su u dva postupka, 2016. i 2018. godine, proglašeni krivim, ali su na leto prošle godine svo troje pravosnažno oslobođeni krivice.

PROČITAJTE JOŠ:

Kontroverze prate kinesku firmu koja bi da prečišćava vodu u Beogradu


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (4)

 • Goran

  Znam ga iz osnovne škole, išli smo zajedno u razred. Otac mu je bio direktor šećerane u Vrbasu....kada mu je otac otišao u penziju tada je počeo da se mafijaši....izigravao je mangupa sa Goranom Kovačevićem

 • Vujadin

  Mnogo ozbiljan krimos, upetljan u sve i svasta... Ko ce znati kako li se docepao toga

 • Maja

  Znam ga iz posla !!!! Vovek je lud i egocentrik ! Ima hidre firme ovde i po svetu a mlad je Totalno je lud i neobičan !

 • Dragan

  Vrbaski je dete funkcionera iz 90 ih koji su bili prebogati Uvećao je kapital jer je excentrican i samoživ i u neku ruku lid ( bukvalno ) jer ga znam od malena Ima jako jako puno firmi sirom sveta a i u USA živo zadnjih 12 godina Covek je toliko lud da nema prijatelja ne gleda decu i nista nego samo brojeve i posao i na sve je spreman Nekada se zatvori ine prima nikoga po 10-15 dana i pije samo mleko ili vodu i sedi u tamnom Ima i preko a i ovde full kontakte jer ne bi imao šta ima ali je covek sigurno lud i to mu od malena govore u skoli gimnaziji i na faxu

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.