FOTO: N1

Blic: Država razvija nove tehnike za bolje naplaćivanje poreza

FOTO: N1

Poreska uprava užurbano radi na razvoju najmodernijih tehnika pomoću kojih će brže otkrivati poreske prevare, utaje i velike poreske neplatiše, saznaje „Blic”.

U borbu za bolju naplatu poreza biće uključeni informatičari, statističari, ekonomisti i pravnici, ali i institucije i lica izvan Poreske uprave, poput banaka, matematičara, građana, strukovnih udruženja... Usko specijalizovana odeljenja u Poreskoj upravi fokusiraće se isključivo na analizu rizika, a u akciji protiv poreskih neplatiša i skrivenih modela za izbegavanje poreza biće uključeni i inspektori poreske kontrole i poreske policije. Svi oni zajedno će prikupljati podatke sa više strana, potom ih uparivati i brže dolaziti do fantomskih preduzeća i drugih nosilaca poreskih utaja. Na udaru će biti ugostiteljski objekti, građevinske firme i trgovina, ali i estradni menadžeri i estrada, gde se često plaća na ruke.

- Više lica u Poreskoj upravi detaljno će analizirati poreske prijave, registre, rezultate prethodnih kontrola, blagovremenost podnošenja prijava i ispravnost, te zapažanja inspektora u kontrolama. Oni će koristiti i podatke koje Poreska uprava razmenjuje s drugim institucijama, bankama, državnim organima, udruženjima, ali u obzir će uzimati i prijave građana. Cilj je što ranije otkriti prevaru i skrivene modele s obzirom na to da se veliki broj firmi konstantno “usavršava” u izbegavanju plaćanja obaveza. Tu je brzina veoma važna jer mnoge fantomske firme obično služe za samo jednu ili nekoliko nelegalnih transakcija - kaže izvor “Blica”.

Kada se pogleda struktura utaje poreza, gotovo 77 odsto se odnosi na izbegavanje plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih i neplaćanje PDV. U prva četiri meseca 2018. godine poreski policajci pronašli su 4,1 milijardu dinara utajenog poreza. Čak 47,3 odsto se odnosi na neplaćene poreze i doprinose koje su poslodavci ostali dužni radnicima, a 29,4 odsto na neplaćeni PDV prema državi. Tokom 2017. godine otkriveno je 11 milijardi dinara utajenog poreza. Poreznici su tada podneli skoro 1.600 krivičnih prijava.

U Poreskoj upravi kažu za “Blic” da su, između ostalog, fokusirani na precizniju identifikaciju visokorizičnih obveznika, kao i na jačanje sopstvenih kapaciteta.

- U tom smislu i u cilju preciznijeg određivanja visokorizičnih obveznika, u toku je razvoj novih metodologija koje se zasnivaju na najmodernijim tehnikama analize i obrade velikih podataka. Reč je o „big data” analizama koje se baziraju na upotrebi naprednih matematičkih i statističkih metoda, a koje omogućavaju da se iz velikog seta podataka iz različitih izvora izvuku zaključci o postojanju rizika. Trend korišćenja ovakve metodologije je u porastu u svim segmentima društva, pa tako i u poreskim administracijama - otkrivaju nam u Poreskoj upravi.

Ministar finansija Siniša Mali nedavno je formirao radnu grupu koja bi trebalo da ubrza modernizaciju Poreske uprave.

Prvi čovek Ministarstva finansija prethodno je okupio 12 zamenika direktora Poreske uprave, tražeći od njih ključne tačke koje otežavaju rad privrede i usporavaju privredni rast države.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • sasa

    Porez je lako naplatiti, Norvezani koriste samo 15% kes, sve ide elektronski, ulaz i izlaz robe iz firme i tacno se zna koliko je profit i porez na dobit. Sada imas kafic, odes u diskont i diskont idu u BIP i mogu da plate i u kesu, drzava ne zna da li si prodao 20 ili 200 gajbi piva u svom kaficu. Cash mora da se izbaci iz upotrebe. Osim toga, bogatasi daju donacije partijama, sumnjam da ce poreski inspektori da udare na Karica i slicne, ganjace srednje a ne velike firme.