Bregzit dodatno odlaže ulazak Srbije u EU

Neposredni problem sa kojim će se suočiti Srbija je smanjenje sredstava iz pristupnih fondova kao posledica „Bregzita". Naime, Velika Britanija je neto donor u zajedničkom budžetu sa 15 milijardi evra (pojedine države uplaćuju više nego što primaju, dok druge, slabije razvijene, primaju više nego što uplaćuju u zajedničku kasu). 


To automatski podrazumeva da će za održavanje postojećih programa (trenutno Srbija prima oko 180 miliona evra godišnje), EU morati da poveća kontribucije preostalih članica za 15 milijardi evra. Verovatniji scenario da će se umesto toga smanjiti proporcionalno rashodi, pa tako Srbija može da očekuje smanjenje predpristupne pomoći na otprilike 150-160 miliona evra.

Drugo, i mnogo ozbiljniji problem je da će usled rekonfiguracije bilo kakva mogućnost proširenja biti odložena dok se unija ne stabilizuje. Obzirom na kompleksnost odlučivanja unutar same zajednice (usaglašavanje novih ugovora, ratifikacija u parlamentima) nije realno da će do prijema Srbije doći ni u narednih 10 godina, čak i da se „uspešno" otvore i zatvore sva poglavlja iz agende o pristupanju u najkraćem mogućem vremenu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Postupak prijema Srbije komplikovaće i realizacija „Bregzita", koja će dodatno opteretiti i stručne službe EU ali i države članice, tako da će pitanje proširenja i usled toga biti stavljeno na sporedan kolosek.

Kako buduća perpektiva Srbije oko pristupanja i nereformisanoj EU izgleda govori i konstatacija da će se od Srbije tražiti da u trenutku prijema bude ekonomski jača od „najslabije" članice EU, to dvoje ubeđenih pristalica evrointegracija upravo su demaskirali i poslednju prednost EU – a to je da omogućava ubrzani razvoj. Jer ako bi se Srbija mimo članstva u EU razvila više od najnerazvijenije članice EU – onda to članstvo stvarno nema nikakvog smisla.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara