Foto: Pixabay

Britanija dozvolila Huaveiju da gradi 5G mrežu

Foto: Pixabay
Vlada Ujedinjenog Kraljevstva danas je dozvolila Huaveiju (Huawei) da gradi deo 5G mreže ostrvske nacije, uprkos molbama Sjedinjenih Američkih Država da ne dogovoravaju taj vid saradnje sa kineskim tehnološkim gigantom.

Ministarstvo kulture, medija i sporta Ujedinjenog Kraljevstva je nakon toga saopštilo da Huavei neće učestvovati u izradi "jezgro" mreže i da će moći da upravlja sa najviše 35% 5G kapaciteta.

BIznis insajder (Business Insider) takođe navodi da kompaniji neće biti dozvoljeno da radi na bezbednosno osetljivim mrežama koje će opsluživati ključnu infrastrukturu, nuklearne elektrane ili vojne baze.

Huavei je u pisanoj izjavi pozdravio mere vlade Borisa Džonsona, dodavši da je odluka "doneta na osnovu dokaza", prenosi BBC.

Zvaničnici SAD su prethodno upozoravali zvanični London da bi dozvola za širenje Huaveija u Velikoj Britaniji predstavljalo pretnju po suverenitet i da bi nosilo "dodatnu cenu".

Tajms (The Times) je prethodno izvestio da su "pretnje" koje je predsednik SAD Donald Tramp upućivao DŽonsonovoj vladi "iziritirale" premijera Ujedinjenog Kraljevstva.

PROČITAJTE JOŠ:


pošaljite komentar

Komentari (1)

  • predrag

    kako to da cela evropa moze da saradjuje sa kinezima a bune se kad to radi srbija????