Britanski ministar izvoza sledeće nedelje u poseti Beogradu

Foto: Pixabay

Naredne nedelje u Beogradu će boraviti ministar za izvoz u Britanskoj vladi, Grem Stjuart, saopštila je ambasada te zemlje u Beogradu. Cilj zakazanih razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije biće budući trgovinski odnose Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. 

Pored sastanka sa kolegama iz Vlade Srbije, Stjuart će se sastati i sa predstavnicima britanske poslovne zajednice i kompanija koje posluju na srpskom tržištu.

Stjuart će svoje domaćine, kako stoji u saopštenju, detaljnije upoznati i sa planovima koje Ujedinjeno Kraljevstvo ima u vezi sa održavanjem konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26).

Ta konferencija će se održati tokom novembra u Glazgovu.

Sjuart je u Odeljenju za međunarodnu trgovinu Britanske vlade od januara 2018. godine bio zadužen za investicije.

Od februara prošle godine je najviše rangirani predstavnik Britanske vlade koji se bavi izvozom, a kako je naglašeno, ovo će biti prva poseta jednog visokog zvaničnika britanskog ministarstva trgovine Srbiji u ovom veku.

BRITANIJA ŽELI DA SE PRIDRUŽI TRANSPACIFIČKOM TRGOVINSKOM PARTENRSTVU

Nova era za Veliki Britaniju, kako je ranije pisao BBC, počela je nakon što je poslednjeg dana 2020. godine i zvanično završila proces izlaska iz Evropske unije.

Bregzitom, odnosno izlaskom iz Evropske unije, Velika Britanija je napustila jedinstveno tržište EU i njenu carinsku uniju, koji omogućavaju slobodnije kretanje ljudi, roba i usluga među članicama.

Sadašnji britanski premijer i zagovornik Bregzita Boris Džonson ocenio je da je izlazak te zemlje iz unije "fantastičan trenutak".

Protivnici Bregzita smatraju da će izlaskom Britanije iz EU, toj zemlji biti lošije. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara