FOTO: N1

Brnabić: Beograd i Priština su sve dalje od postizanja sporazuma

FOTO: N1
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da ne vidi nikakvu naznaku postizanja kompromisa sa Prištinom, ali da mora biti postignut ukoliko Srbija želi u Evropsku uniju.

Ona je za televiziju Pink kazala da misli da su Beograd i Priština sve dalje od postizanja kompromisa pre svega zbog taksi od 100 odsto uvedenih na robu iz Srbije, zbog formiranja Vojske Kosova i najave brisanja granica između Kosova i Albanije.

"Ja mislim da se mi od kompromisa udaljavamo", kazala je Ana Brnabić.

Dodala je i da zamrznut konflikt sa Prištinom znači da Srbija ne može postati članica EU, ističući da se kosovsko pitanje mora rešiti, a da je rešenje u postizanju kompromisa koji će garantovati mir, stabilnost i bolji život za Srbe na Kosovu.

Navodeći da je Srbija u odličnoj poziciji, jer je njen glavni pregovarač predsednik države Aleksandar Vučić sa kojim se veoma teško pregovara, ona je kazala da će Vlada Srbije pomoći koliko god može.

Istakla je da Srbi na Kosovu moraju biti potupno bezbedni.

"Ja lično verujem da zamrznut konflikt nije rešenje i da mi moramo uraditi sve što možemo da dođemo do rešenja koje je kompromis i koje će garantovati mir, bezbednost i bolji život za Srbe na Kosovu i Metohiji i opstanak naše crkve", rekla je Ana Brnabić.

"Kosovo i Metohija je autonomna pokrajina u Srbiji i hajde da pričamo", poručila je premijerka.

"U Srbiji postoji sloboda medija, ponosim se time"
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da smatra da u Srbiji postoji sloboda medija i da se time ponosi.

"Mislim da je Srbija sve osim diktature. Za to mogu da kažem nebrojeno primera. Mislim da je sramota tvrditi da u Srbiji vlada diktatura zato što ti ljudi koji kažu da je u Srbiji diktatura, ili ne znaju šta je diktatura ili se igraju tom rečju", rekla je Ana Brnabić za televiziju Pink. 

Ona je kazala da ne misli da je odlična situacija u medijima, već da smatra da mora mnogo, mnogo da se radi da bi bila odlična, ali je mnogo bolja danas nego 2003. ili 2005. ili 2009. ili 2011. godine. 

"Ja mislim da je danas mnogo bolja situacija nego 2011. godine ili u vreme kada su na intervju šutirali novinare ili kada je tadašnji premijer 2003. godine na pres konferenciji novinare nazivao marginalnim pojavama. Ja mislim da je danas mnogo bolja situacija", rekla je Brnabić. 

Podsetila je da je na novogodišnjem prijemu u Vladi Srbije od karikaturiste Marka Somborca dobila majicu sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kalendar Predraga Koraksića "Zlatno doba" i upitala da li neko misli da u jednoj dikataturi to tako može.

"Da li mislite da postoji takva sloboda i dijaloga i da vi osećate slobodu da dodjete u Vladu Srbije i šalite se na račun predsednika na jedan prilično nezanimljiv i neukusan način", kazala je premijerka Ana Brnabić i dodala da bi bilo "ok, ljudski i fer" da su se šalili na njen račun. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Mučenik

    Da li u ovoj zemlji, na brdovitom Balkanu, Srbiji ima, osim ΛV koji razmišlja svojom glavom? Nemaju ili razmišljaju glavom vođe, koji prerasta u totalitaran vlasnik zemlje i sve u njoj. Šta će se desiti kada mu ponestane snaga za ono "Srbija to sam samo JA"? Propast, po preletačima, poltronima, samomisliocima i šlihterima, po drugima, ne znam?! Vođa već šest godina uspešno pregovara o KiM, a pregovarao je još i kao ministar devedesetih kao radikal i postao težak pregovarač, zar ne premijer(ka)?