Brnabić: Digitalizacija ključ razvoja

Digitalna agenda za zapadni Balkan omogućiće smanjenje troškova rominga, veću pokrivenost širokopojasnom mrežom i izgradnju eUprave i drugih elektronskih usluga, ocenila je premijerka Srbije Ana Brnabić na sastanku "Strateški dijalog za zapadni Balkan" u Sofiji.

Brnabić je na panelu "U susret budućnosti izgradnjom digitalnog ekosistema" rekla da je digitalizacija šansa za zemlje u razvoju da uhvate korak sa tehnološki razvijenim zemljama i smanje jaz u tehnologijama i načinu poslovanja.

"Elektronska infrastruktura podjednako je važna kao i putna i železnička infrastruktura i zato je njeno jačanje jedan od prioriteta Srbije", istakla je Brnabić i navela da je cilj Srbije da do 2020. godine dostigne standarde EU i da ima 100 odsto pokrivenost teritorije tom mrežom.

"Digitalizacija nije samo IT – ona je ključ za pokretanje preduzetničke kulture i dalji razvoj poslovanja. IKT sektor jedan je od najbrže rastućih sektora u Srbiji sa više od 10 odsto godišnje, doprinosi BDP oko pet odsto, dok je rast izvoza softvera 20 odsto godišnje", rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da je digitalizacija važan alat u smanjenju birokratije, povećanju efikasnosti i promeni fokusa ka korisnicima usluga.

U državnoj upravi to su javne usluge u službi građana, a u privredi to je rasterećenje od nepotrebnih i suvišnih procedura koji otežavaju poslovanje. Zato je cilj Vlade Srbije da pečat pošalje u istoriju, naglasila je Brnabić.

"Srbiju danas prepoznaju po kompanijama kao što su Nordeus, Seven Bridžis i novosadski institut Biosens", rekla je ona, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

U saopštenju se navodi da je "Strateški dijalog za zapadni Balkan" okupio više od 50 učesnika, a učesnicima su se obratili predsednik Svetskog ekonomskog foruma Borge Brende, premijer Bugarske Bojko Borisov, austrijski kancelar Sebastijan Kurc i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini.

Na skupu su učestvovali i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti, direktorka Svetske banke Kristalina Georgijeva, direktorka programa za Evropu Svetskog ekonomskog foruma Martina Larkin, premijeri Albanije Edi Rama i Crne Gore Duško Marković, navodi se u saopštenju.

Brnabić će sutra učestvovati na "Bečkom ekonomskom forumu" u Sofiji, na kojem učestvuju premijeri Zapadnog Balkana i predstavnici ekonomskih institucija, koji će razgovarati o aktuelnim ekonomskim temama u regionu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara