FOTO: N1

Brnabić: Građani uštedeli više od 600.000 sati čakanja u redovima

FOTO: N1
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je fokus reforme javne uprave na elektronskim uslugama koje su način da se poveća transparentnost rada javnih službenika, smanji korupcija i poveća efikasnost i komfor građana u odnosu sa državnom administracijom.

Brnabić je u autorskom tekstu za list Blic od 31. decembra, navela da Srbija ulaže oko 100 miliona evra u fakultete, naučne insititute, naučno-tehnološke parkove i startap centre.

"Izvoz IT sektora će ove godine prvi put premašiti milijardu evra i čini sve važniju komponentu našeg ukupnog ekonomskog rasta koji će ove godine biti 4,4 odsto", rekla je Brnabić.

Ona je kao najbolji primer elektronske uprave navela projekat "Bebo dobro došla na svet" i dodala da je preko tog sistema registrovano 120.000 beba.

"Građani su uštedeli više od 600.000 sati besmislenog čekanja u redovima, a ove godine smo završili i drugu fazu ovog projekta: da se roditelji odmah pri prijavi bebe u porodilištu prijave i za roditeljski dodatak", rekla je Brnabić.

Brnabić je podsetila da je u 2018. godini uveden e-recept koji omogućava hroničnim bolesnicima da podignu lekove u apotekama bez odlaska kod lekara.

"Umesto da ispisuju recepte, lekari imaju više vremena da se posvete pacijentima, a samo na tonere i papir uštedeli smo čak dva miliona evra ove godine", kazala je ona.

Ona je istakla da je programiranje postalo obavezan predmet od petog razreda osnovne škole, a da je u gimnazije upisano pet puta više specijalizovanih IT odeljenja.

"Želimo da nove generacije stiču znanja i veštine neophodne za rešavanje složenih problema od najmlađih nogu", rekla je Brnabić.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara