Ana Brnabić FOTO:@SerbianPM

Brnabić o budžetu: Ako ova Vlada brine o nečemu, onda je to obrazovanje

Ana Brnabić FOTO:@SerbianPM
Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da je realno očekivati povećanje plata u 2019. godini, ali da će se nastaviti i povećanje penzija.

Upitana o uvođenju platnih razreda, premijerka je rekla da su oni neophodni ako se želi da se uvede red. 

"Još ne znamo kada ćemo uvesti red jer ima više od 150 koeficijenata i zato idemo na sistem platnih razreda. Sindikati u zdravstvu se nikada nisu bunili i davali su podršku, kultura i prosveta nisu bile za to, čak su i štrajkovali. Povećali smo sektorski plate zdravstvu, prosveti i bezbednosnim službama", rekla je Ana Brnabić. 

Brnabić je kazala da nikada veći budžet nije obezbeđen za prosvetu i kulturu, i dodala da ako o nečemu Vlada vodi računa, to je reforma obrazovanja. 

Kako je objasnila, za obrazovanje je izdvojen novac i preko Ministarstva prosvete, ali i preko Ministarstva trgovine i budžeta za Telekom koji će raditi na povezivanju škola na internet. 

Pored toga, istakla je, urađena je i studija na Elektrotehničkom fakultetu o potrebama škola u Srbiji kako bi se napravile škole potrebne omladini.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Raša

    Poniženi prosvetni radnici na ODREDJENO VREME sa više od 10 god staža i 100% fondom časova neće glasati sadašnju vlast i naravno učestvovaće na svim protestima protiv iste. Mladim ljudima je uskraćena budućnost, definitivno.

  • jana

    Prvo treba da ukinete zabranu zapošljavanja u prosveti. To nema nigde na svetu. U 21 veku zabrana zapošljavanja a svaka konferencija priča o padu nezaposlenosti. Plate prosvetara manje 21 % od ostalih korisnika u javnom sektoru. Kada izjednačite prosvetu sa ostalim korisnicima onda povećavajte linearno svima platu. Što pre ukinuti zabranu zapošljavanja jer je nezakonita.