Ana Brnabić FOTO: N1

Brnabić o ciljevima Agende 2030: Znanje, kreativne ideje i inovacije ključni za održiv razvoj

Ana Brnabić FOTO: N1

Smanjenje siromaštva, kvalitetnije obrazovanje, zdrava životna sredina, podizanje ekonomije i jačanje institucija su najvažniji ciljevi održivog razvoja, poručila je danas premijerka Ana Brnabić u obraćanju na otvaranju subregionalne konferencije o postignutom napretku u implementaciji Agende 2030.

"Iako težnje za njihovo ostvarenje mogu delovati utopijski, moramo nastaviti da idemo ka društvu u kojem niko neće biti isključen i zaboravljen", rekla je Brnabić.

Istakla je da su ciljevi održivog razvoja osmišljeni kao ideja vodilja za one koji nastoje da poboljšaju živote ljudi, da bi svet koji ostavljamo budućim generacijama bio bolji od ovog u kojem danas živimo.

Neki od najvažnijih ciljeva održivog razvoja su, kazala je, smanjenje siromaštva, kvalitetno obrazovanje, obezbeđivanje dostojnog rada, zdrava životna sredine, podizanje ekonomije i jačanje insitutija.

"Ove težnje na jednom mestu mogu delovati utopijski, ali nas to ne sme sprečiti da nastavimo i damo sve od sebe da, korak po korak, napredujemo ka društvu u kojem niko neće biti zaboravljen i isključen iz društvenog napretka. To je glavni cilj agende: da niko ne ostane iza nas, na kraju kolone", podvukla je premijerka.

Ciljevi su, naznačila je, globalni, ali su putevi ka njihovom ostvarenju drugačiji u svakoj zemlji, a sprovođenje zajednički posao vlade, civilnog društva, akademske zajednice, lokalnih zajednica i međunarodnih institucija.

U tom smislu, naglasila je da je Srbija među prvima u decembru 2015. godine formirala Međuresornu radnu grupu, za sprovođenje Agende 2030, a da je Skupština među prvima u svetu uradila procenu mogućnosti za realizaciju ciljeva i formirala fokus grupu koja nadgleda rad vlade u ovoj oblasti.

Ekonomija, ekologija, obrazovanje

Vlada Srbije, dodala je, posebnu pažnju posvećuje obrazovanju, ekonomskom razvoju i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i merama prevecnije i adaptacije na klimatske promene.

Kao uslov za izgradnju moderne Srbije istakla je modernu ekonomiju i dodala da država posle perioda fiskalne konsolidacije nastavlja ekonomske reforme.

Ponovila je da je reforma obrazovanja ključni prioritet vlade - da se mladi osposobe za kritičko mišljenje i analitičko razmišljanje bez obzira na posao kojim će se baviti.

"Znanje, kreativne ideje i inovacije su od ključnog značaja za naš brz i održiv razvoj", podvukla je ona.

Ukazala je da je želja da se ekonomija transformise u ekonomiju zasnovanu na inovacijama i modernim tehnologijama.

Napomenula je da je u toku izrada nacrta zakona o klimatskim promenama, kao i projekat o povećanju otpornosti lokalnih samouprava na klimatske promene.

U izradi je i Nacrt nacionalnog plana za odbranu od suše, a vlada stimuliše otvaranje podataka javnih institucija kako bi oni mogli dalje da se koriste za stvaranje novih rešenja i usluga.

Pridruženje EU

Premijerka je podvukla da je i pridruženje EU od velikog značaja za napredak Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana, jer se Agenda 2030 i Strategija razvoja Evrope i Jugoistočne Evrope do 2020. godine u velikoj meri preklapaju.

Konferenciju organizuje Vlada Srbije, uz podršku tima Ujedinjenih nacija u Srbiji i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).
 
Skup okuplja predstavnike vlada država regiona, privatnog sektora, međunarodnih institucija, a poseban fokus biće na socijalnoj inkluziji i održivom razvoju, promociji tržišne ekonomije.

Agenda UN o održivom razvoju do 2030. godine je usvojilo više od 150 država u septembru 2015. i obuhvata ključne elemente poput ekonomskog rasta, socijalne inkluzije, zaštite životne sredine.

Ciljevi predstavaljaju univerzalni poziv na delovanje kako bi se rešavali izazovi u svetu, okončalo siromaštvo zaštitila planeta i svakome omogućilo da uživa u miru i prosperitetu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara