Ana Brnabić FOTO: N1

Brnabić: Potrebno je povezivanje privrede i inovatora

Ana Brnabić FOTO: N1
Na inicijativu premijerke Ane Brnabić je u Naučno tehnološkom parku u Beogradu održan prvi u nizu sastanaka predstavnika privrede i start-ap firmi.

Na sastanku predstavnika privrede i domaćih velikih kompanija, s jedne i startap i inovacionih firmi koje se bave razvojem hardvera i opreme s druge strane razmotreni su načini saradnje s ciljem masovnije proizvodnje rešenja koje startap i inovacione kompanije razvijaju i podrške u nalaženju tržišta.

Predsednica vlade je od predstavnika privrede čula na koji način država može da pomogne razvoj proizvodnih kapaciteta startap kompanija, kao i da se mlade startap kompanije povežu sa velikim privrednicima, kako bi zajedno napravile svojevrstan ekosistem koji podržava inovacije u Srbiji.

Brnabić je istakla da je njena misija da podrži domaće privrednike i mlade talentovane ljude da u svojoj zemlji kreiraju novu vrednost i svoje inovacije plasiraju na svetsko tržište.

„Naš cilj je da se srpska privreda zasniva na ekonomiji znanja, novim tehnologijama i kreativnim industrijama koje omogućavaju dobro plaćena zanimanja i dugoročno održiv ekonomski rast. Vlada ovo ne može sama, potrebno nam je povezivanje privrede i inovatora“, istakla je premijerka prilikom posete NTP Beograd.

Brnabić je naglasila da su inovacije i IKT sektor jedan od glavnih nosilaca privrednog rasta Srbije sa 20 odsto godišnje, dok je udeo IKT sektora u BDP-u oko pet odsto. Kako bi se taj učinak dodatno povećao, država modernizuje i reformiše obrazovni sistem u skladu sa zahtevima četvrte industrijske revolucije.

Brnabić je podsetila da Vlada Srbije snažno podržava rad naučno-tehnoloških parkova i da, pored podrške NTP Beograd, gradi i novi NTP u Novom Sadu, a da bi u avgustu ove godine trebalo da počne izgradnja i NTP u Nišu.

Vlada Srbije, uz podršku Evropske investicione banke (EIB), ulaže više od 60 miliona evra u infrastrukturne projekte koji će podržati razvoj inovacija i preduzetništva.

U Naučno-tehnološkom parku Beograd, posluje oko 60 visokotehnoloških satartap kompanija u kojima radi više od 500 inženjera koji svoje znanje, ideje i kreativnost pretvaraju u nove tehnološke proizvode i usluge iz oblasti medicine, poljoprivrede, industrije, finansija.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije, NALED-a, kao i predstavnici kompanija Telekom, Komtrejd, Mikroelektronika, Moji brendovi, Roming solušns, Polihedra i drugi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara