FOTO: Vlada Srbije

Brnabić: Prištinske takse dovele Srbe na rub humanitarne katastrofe

FOTO: Vlada Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su srpsko-kineski odnosi na istorijskom vrhuncu i da je Srbija pouzdan partner Kini.

Otvarajući konferenciju Beogradskog strasteškog dijaloga "Inicijativa pojas i put na Balkanu", Ana Brnabić je rekla da su rezultati te inicijatve već vidljivi za građane Srbije, koji vide nove puteve, mostove, rekonstruisane železnice, digitalizaciju i zaštitu prirodne sredine. 

Ona je navela da su kineske kompanije samo u Smederevu sačuvale 5.000 radnih mesta, te da će u RTB Bor, gde je izabran strateški partner iz Kine, sačuvati još 5.000 mesta direktno i 25.000 indiretno. 

Ana Brnabić je ukazala na važnost slobodne trgovine, slobodnog protoka robe i kapitala, navodeći da takse od 100 odsto koje je Priština uvela na srpsku robu upozoravaju na pogubne posledice trgovinskih i drugih blokada. 

"Takse od 100 odsto dovele su Srbe na Kosovu i Metohiji na ivicu humanitarne katastrofe", rekla je ona. 

Prema njenim rečima, sekundarna posledica tih mera su politička i bezbednosna destabilizacija. 

"Srbija koja na sopstevenom primeru oseća posledice barijera opredeljenja je za otvorenu i slobodnu saradnju sa svima", kazala je Ana Brnabić. 

Premijerka je kazala da je Srbija pouzdan partner Kini, koja je dosledna politici pružene ruje i nemešanja u unutrašnju politiku drugih zemalja. 

Ana Brnabić je kazala da Kina i Srbija treba da iskoriste odnos poverenja koji imaju i da ujedine snage. 

"U ovo vreme nestalnosti i nepredvidivosti u međunarodnoj politici, Srbija je odan i pouzdan partner. Optimizam Vlade Srbije i zacrtani pravci razvoja jesu gorivo za budućnost", kazala je Ana Brnabić. 

Podsetila je da je krajem novembra u Pekingu otvoren srpski kulturni centar "Ivo Andrić", rekavši da se tome posebno raduje. 

"Kulturna razmena nakon niza projekata doprineće našem čeličnom prijateljstvu", rekla je Ana Brnabić.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara