Brnabić i Berse FOTO: @SerbianPM

Brnabić sa predsednikom Švajcarske o dualnom obrazovanju, digitalizaciji i Kosovu

Brnabić i Berse FOTO: @SerbianPM

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, sa predsednikom Švajcarske Alenom Berseom i tom prilikom istakla da je Srbija posvećena nastavku dijaloga Beograda i Prištine i smatra da je kompromis jedino rešenje koje je dugoročno prihvatljivo za obe strane.

"To je težak proces i zahteva puno vremena i strpljenja" - rekla je Brnabić sinoć i istakla da je Srbija sprovela značajne političke i ekonomske reforme, a da je rešavanje pitanja Kosova i Metohije posebno važno za budućnost Srbije.

Brnabić je rekla da je Aleksandar Vučić, još kao predsednik Vlade, inicirao proces normalizacije odnosa sa Prištinom i time, iako kritikovan u zemlji, pokazao liderstvo i političku odgovornost za budućnost Srbije. Ona je naglasila da je za Srbiju veoma značajna puna implementacija Briselskog sporazuma.

"Ključni problem je to što Priština nije uradila ništa u implementaciji Briselskog sporazuma, dok je Beograd završio sve ono što su bile naše obaveze", naglasila je Brnabić.

"Iako to dodatno otežava dijalog i normalizaciju odnosa, mi ne odustajemo od dijaloga i smatramo da je kompromis jedino rešenje koje je dugoročno prihvatljivo za obe strane" - rekla je premijerka.

Ona je dodala da je važno da budućim pokoljenjima ne ostavljamo zamrznuti konflikt.

Brnabić je izjavila da je Švajcarska, koja podržava nezavisnost samoproglašenog Kosova, prvi put pokazala zainteresovanost da pomogne dijalog Beograda i Prištine o Kosovu i Metohiji.

"Insistirali su na tome, čak me nakon toga zaustavila njihova televizijska ekipa da vidi kako mi gledamo na taj dijalog, šta Švajcarska može da uradi da podrži tu inicijativu" - navela je Brnabićeva.

"Švajcarski model dualnog obrazovanja dobar primer za Srbiju"

Predsednica Vlade predstavila je u razgovoru i najvažnije rezultate ekonomskih reformi i reformi u oblasti obrazovanja.

Ona je naglasila i da je švajcarski model dualnog obrazovanja bio dobar primer za Srbiju i da smo, usvajanjem zakonskih rešenja, stvorili uslove da dualno obrazovanje zaživi u Srbiji u većem kapacitetu.

"Švajcarski model nudi rešenja koja možemo da primenimo i u Srbiji. Važno je što po prvi put stvaramo osnovu za bolje povezivanje obrazovanja i privrede" - istakla je predsednica Vlade.

Brnabić se zahvalila na podršci koju Vlada Švajcarske, preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) pruža Srbiji, a posebno je značajna podrška SIPRU timu koji sada radi pri Kabinetu predsednice Vlade i koji se bavi pitanjima smanjenja siromaštva i socijalne inkluzije.

Brnabić i Berse razgovarali su i o digitalizaciji kao pitanju koje je medju prioritetima obe zemlje.

Brnabić je istakla da je organizacija Digitalna Srbija, sa kojom Vlada sarađuje na više važnih projekata, pre svega u oblasti kreiranja zakonodavnog ambijenta za osnaživanje IT industrije, digitalizacije i obrazovanja, osnovana u Cirihu, uz pomoć organizacije Digital Switzerland, što je još jedna spona dve zemlje.

Na prijemu sa evropskim zvaničnicima i Mičelom

Brnabićeva je prisustvovala sinoć prijemu koji su organizovali predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini.

Na prijemu, predsednica Vlade susrela se i sa predstavnicima američke administracije i razgovarala je sa Vesom Mičelom, pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju. Ona je razgovarala i sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, bivšim slovenačkim premijerom Mirom Cerarom i drugim zvaničnicima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara