FOTO:N1

Brnabić: Savet za filantropiju će unaprediti poreski sistem za donatore

FOTO:N1

Festival filantropije otvoren je danas i trajaće do 28. oktobra, a premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da će se Savet za filantropiju, na čijem je čelu, truditi da unapredi pravni i poreski sistem za donatore.

Brnabić je podsetila da je jedna od prvih stvari koje je uradila kao premijerka bila da se kompanija Tarket (bivši Sintelon) oslobodi plaćanja poreza na dodatu vrednost za vredna umetnička dela koja su želeli da doniraju Matici srpskoj u Novom Sadu.

Ta kompanija je devedesetih godina otkupljivala dela od nacionalnog značaja kako bi ih sačuvali da ostanu u Srbiji.

"Oni su imali inicijativu da 83 slike poklone Matici srpskoj, ali nisu želeli da plate porez na dodatu vrednost. Kao predsednica vlade predložila sam da se oslobode od poreza i tri slike su sada u Matici srpskoj. Za budžet Srbije to nije značilo ništa, a za građane je od izuzetnog značaja" - naglasila je premijerka.

Brnabić se zahvalila kompanijama koje su pomogle da sakupi novac za Istraživačku stanicu Petnica i oni su prvi kojima je novac dodeljen za Nacionalni dan davanja koji je bio 9. oktobra.

"Obećavam da će Vlada Srbije ostati posvećena da unapredimo okvir i da radimo zajedno na ovome" - naglasila je Brnabić koja predsedava Savetom za filantropiju.

 Skot: "Regulatorni okvir obeshrabruje kulturu davanja"

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot kaže da su građani Srbije prošle godine u dobrotvorne svrhe dali skoro 32 miliona dolara, uprkos činjenici da regulatorni okvir u Srbiji često obeshrabruje kulturu davanja

"Samo zamislite kolika bi ta suma bila kada bi poreski sistem u Srbiji aktivno podsticao davanje u dobrotvorne svrhe. Pretpostavljam da bi se moć kulture davanja u Srbiji mnogo više negovalo i da bi sve više građana Srbije bilo spremno da podrži inicijative koje doprinose boljitku zemlje i lokalnih zajednica" - naglasio je on.

Prema njegovim rečima, Amerikanci su samo prošle godine dali u dobrotvorne svrhe 410 milijardi dolara, te da je to suma veća od BDP-a zemalja poput Irske, Danske ili Finske, a da je 70 odsto tog novca došlo od građana.

"Amerikanci su ponosni na svoju kulturu filantropija. Imamo mere koje podstiču i podržavaju kulturu davanja, obezbeđujemo poreske olakšice za korporacije ili pojedince koji daju u dobrotvorne svrhe" - pojasnio je Skot.

Festival filantropije organizuje Fondacija Ana i Vlade Divac u Beogradu i Novom Sadu, a cilj manifestacije je podizanje svesti solidarnosti, kulturi davanja u društvu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara