FOTO: Vlada Severne Makedonije

Brnabić „veoma zadovoljna“, ali čime tačno?

FOTO: Vlada Severne Makedonije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom dvogodišnjice svog mandata da je "veoma zadovoljna" rezultatima rada vlade u tom periodu i da je život u Srbiji izvesniji i sigurniji nego u prošlosti.

„Ekonomski rezultati pokazuju da imamo prostora za povećanje plata i penzija pod uslovom da nastavimo ovako da radimo", navela je premijerka na konferenciji za novinare u Beogradu, prenosi Beta.

U vreme mandata Ane Brnabić Srbija je otvorila sedam poglavlja u pregovorima sa EU, ali je takođe izgubila status slobodne zemlje i spala u rang delimično slobodnih, prema izveštaju Fridom hausa.

Po tom izveštaju Srbija se našla na četvrtom mestu na listi zemalja u kojima je pad sloboda najveći, zbog načina na koji se sprovode izbori, zloupotrebe državnih institucija i napada vlasti na novinare.

PROČITAJTE JOŠ:

Firme povezane sa Orbanom, Vučićem i Brnabić rade uličnu rasvetu širom Srbije

Kritike na račun Beograda su stizale i od Evropske komisije, koja je u poslednjem izveštaju loše ocenila stanje institucija, rad parlamenta, izborne uslove, slobode medija i izražavanja i odnos sa civilnim društvom.

Brnabić je, međutim, tim povodom izjavila da je izveštaj EK generalno pozitivan i da je ona zadovoljna, mada u izveštaju postoje „tendenciozno postavljene informacije".

Vlada Srbije najviše se ponosila stanjem ekonomije. Za vreme mandata Brnabić digitalizacija je postala prioritet, završen je Koridor 10, a 2018. godine rast BDP-a Srbije iznosio je 4,4 odsto.

Sa druge strane, uprkos prognozama Vlade i MMF-a da će privreda u 2019. godini porasti za 3,5 odsto, eksperti očekuju rast od samo tri odsto.

Obećanja o prosečnoj plati od 500 evra nisu se ostvarila, jer je prosečna zarada u junu iznosila 54.645 dinara ili 460 evra, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Medijalna zarada u istom periodu iznosila je 41.773 dinara ili 354 evra, što znači da je polovina zaposlenih u Srbiji primila toliku ili manju mesečnu zaradu.

U vreme mandata Ane Brnabić beogradski aerodrom dat je u koncesiju, a vlasništvo nad niškim aerodromom lokalna samouprava prenela je državi uprkos masovnim protestima Nišlija.

Nakon toga je Aerodrom „Konstantin Veliki" počeo da pravi gubitke, i u 2018. godini imao minus od preko 13 miliona dinara, što je prvi put da Aerodrom ostvaruje gubitak još od 2014. godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Mučenik

    Ovaj ženski nakurnjak ne govori svojim jezikom, već iz nje izlaze reči i misli njenog vođe, osionost, oholost, bajkolaži, hvalospevi i šta ne još? Ona je povećala penzije za 12,5%, a pri tome ne računa četvorogodišnje otimanje penzije 10 - 20%, projekat njenog vođe, kao opadanje visine, to je povećalo, misli ona skromnim mozgom, njen ograničeni rejting i mogućnosti. Bolje bi prošlo da recituje dela i misli voljenog vođe, ovako ostaje ništarija, koju će zaboraviti istorija da je zapiše.

  • Mučenik

    Ma kakav porast penzija od 12,5%, još je i veći, ako ženski nakurnjak, na isti način, računa od momenta otimanja penzije novembra 2014. godine do danas porast penzija je, za penzionera sa penzijom pre otimanja 68.620,47 din, porast iznosi 27,30% umesto njenih 12,5%. Da su ukinuli penziju onda porast sada bi bio znatno veći. Stvarno od ukidanja otimanja penzije 2017. porast nije ni za dinar. Penzioneri su navikli prisilno na bajkolaži i hvalospeve?