Bruto devizne rezerve NBS u julu veće za 800 miliona na međugodišnjem nivou

Foto: Nova ekonomija

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju prošlog meseca iznosile 13,5 milijardi evra, 800 miliona evra više nego jula 2019. godine, saopštila je danas centralna banka.

Na kraju jula, bruto devizne rezerve su bile niže za 435,3 miliona evra u odnosu na kraj juna i rezultat su "izmirenja deviznih obaveza države, kao i potrebe da NBS aktivnostima na domaćem deviznom tržištu, ublaži efekte korona-krize na domaću ekonomiju"

"Ukupan efekat po osnovu neto prodaje deviza i svop aukcijaje minus 240 miliona evra. Dodatno, efekat na smanjenje deviznih rezervi u julu imali su i tržišni faktori u neto iznosu od 109,9 miliona evra", saopštila je NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju jula iznosile su 11,4 milijardi evra.

Neto prilivi u devizne rezerve tokom jula ostvareni su po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, i drugim osnovima (ukupno 40,9 miliona evra).

U poslednjih osam godina, od avgusta 2012. godine, neto devizne rezerve su više nego udvostručene, dodaje se u saopštenju. 

"Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama", navode u NBS.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 516,6 miliona evra i bio je za 66,2 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu, a u prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,95 milijardi evra.

"NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u julu neto prodala 325 miliona evra. Posmatrano od početka godine Narodna banka Srbije je sa ciljem održanja stabilnosti na deviznom tržištu neto prodala 1.355 miliona evra", stoji u saopštenju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara