FOTO: Dragan Milošević, Nova ekonomija

Brzi kursevi studiranja od oktobra

FOTO: Dragan Milošević, Nova ekonomija

Kratki kursevi studiranja koji su nedavno uvedeni u obrazovni sistem Srbije, počeće u oktobru ove godine, pišu Novosti. 

Kursevi traju između tri meseca i 18 meseci, a prvi fakulteti koji su aplicirali za ovakvu vrstu nastave su Mašinski fakultet i Matematički fakultet. Programi su namenjeni studentima i učenicima koji su završili srednje škole, sa namenom stručnog osposobljavanja i bržeg uključivanja u radni proces. 

Pravilnik o kratkom programu studiranja kome će visokoškolske ustanove podnositi dokumentaciju doneo je Hasan Hanić iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Program mora sadržati kurikulum sa podacima o predmetima, obimu i strukturi nastavnog procesa, kao i brojem bodova koje nose predmeti, naglašava Hanić. 

Svi zainteresovani moraju da izvrše dopune svojih statuta i u kojima regulišu pripremu, donošenje i realizaciju kratkih programa, kao i odluku o njihovom izvođenju. 

Dekan Mašinskog fakulteta, Radivoje Mitrović, ističe da je napravljeno više kurseva, plus jedan koji nosi 90 bodova pod nazivom „Industrija 4.0" koji je kreiran uz pomoć kolega iz nemačke kompanije „Festo".

Nacionalni sertifikat u rangu diplome dobijaju polaznici nakon uspešnog završetka kratkog programa. Akreditacije nisu potrebne, iako će ih Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta kontrolisati i donositi kolektivne mere ukoliko dođe do nepravilnosti. 

ZAVRŠIO EKONOMSKI FAKULTET, PA POSTAO BLOGER U KOREJI

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara