Budžet Beograda umanjen za 20 milijardi dinara zbog vanrednog stanja

Foto: Nova ekonomija

Gradsko veće Grada Beograda usvojilo je Odluku o izmenama i dopunama gradskog budžeta za 2020. godinu kojom su projektovani prihodi i rashodi manji za po 20,3 milijarde dinara (oko 172,64 miliona evra), odnosno za 14,1%, objavljeno je na portalu Beoinfo.

Budžet Beograda sada iznosi 122,8 milijardi dinara, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je dodao da su gradski čelnici vodili račun da "socijalna davanja, kao i sva davanja kojima se omogućava nesmetano funkcionisanje vitalnih funkcija organa Grada Beograda i našeg komunalnog sistema ostanu netaknuta".

On je naveo da je Gradsko veće postupilo u skladu sa proglašenim vanrednim stanjem, uputstvima Vlade Srbije i "činjenicom da je zbog situacije u kojoj se nalazimo smanjena privredna aktivnost".

Smanjenje prihoda i rashoda, u najvišem iznosu je planirano smanjenjem sredstava koja su bila namenjena dokapitalizaciji, odnosno uvećanjem osnivačkog uloga kod javnih komunalnih preduzeća, kao i za nove kapitalne izdatke, tako da je samo po tim osnovama izvršeno ukupno smanjenje za 16 milijardi dinara.

"Pored toga, najveće smanjenje sredstava izvršeno je i na ime donacija, dotacija i transfera, koji su umanjeni u iznosu od 2,2 milijarde dinara, a koje se najvećim delom odnosi na sredstva za korisnike čije funkcionisanje je redefinisano, odnosno ograničeno u uslovima vanrednog stanja", rekao je Vesić.

On je ponovio da se isplate zaposlenima u komunalnom sistemu Beograd u punom iznosu odvija i u uslovima vanrednog stanja.

"Kratko rečeno, smanjenje je izvršeno na planiranim investicijama, ali ne u oblasti infrastrukture, već na drugim investicijama koje su bile planirane" rekao je Vesić i dodao da "to ne znači da deo planiranih investicija neće biti realizovan, već da će samo neke investicije biti odložene".

Prema njegovim rečima, svi radovi koji su započeti će biti završeni, neke investicije biće pomerene za sledeću godinu, neke za kraj tekuće, ali će sve biti realizovane.

Zamenik gradonačelnika je naveo da se još ne može znati kakve će posledice vanredno stanje imati po javne prihode lokalnih samouprava, a da će se verovatno početkom jeseni ocenjivati da li će se budžet još smanjivati ili će se beležiti prihodi na koje sada ne računaju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara