FOTO: Pixabay

Saopštenje lekara:

Budžetski fond nije odbio nijednog pacijenta

FOTO: Pixabay

Nijedan pacijent sa potpunom dokumentacijom koji se obratio Budžetskom fondu za lečenje u inostranstvu nije odbijen, saopštili su danas lekari koji učestvuju u radu tog fonda i dodali da je cilj pojedinaca da se lečenje dece u inostranstvu politizuje.

"Već duže vreme slušamo i gledamo kako se jedan plemeniti i nimalo lak rad stavlja na stub srama od strane ljudi koji su najmanje pozvani da pričaju na temu lečenja dece. Prećutkivali smo mnoge prizemne i našoj profesiji nedostojne komentare želeći samo da zaštitimo svu tu decu i njihove porodice, ali i naš rad, od bespotrebne politizacije", navodi se u saopštenju.

Lekari naglašavaju da je nekima, iako se na drugi način deklarišu, cilj da se lečenje dece u Srbiji i u inostranstvu politizuje.

"Kao članovi lekarske komisije, koji se svakodnevno suočavamo sa najtežim dijagnozama, teškim životnim pričama i okolnostima pred kojima bi mnogi ustuknuli, ovim putem želimo da poručimo da nećemo dopustiti da o lečenju dece govore nestručni i oni koji ne iznose prave činjenice, već obmanjuju javnost", kažu lekari.

Navode da nijedan pacijent koji je dostavio potpunu dokumentaciju za lečenje u inostranstvu nije odbijen, čak su i oni sa nepotpunom dokumentacijom upućeni kako da dokumentaciju upotpune.

"Kada spominjemo potrebnu dokumentaciju, ona se ne odnosi na brdo papira, već samo na konzilijarno mišljenje minimum tri lekara o potrebi nastavka lečenja u nekoj inostranoj zdravstvenoj ustanovi. Osoba koja se školovala da tumači različite uloge, a ne da leči ljude,morala bi da bude precizna kada saopštava podatke da je neko dete odbijeno za lečenje u inostranstvu", piše u saopštenju dostavljenom medijima.

Dodaju da je za dete obolelo od retke bolesti "moja moja", za koje se u javnosti pominje da mu nije odobreno lečenje od strane državnog fonda, bilo jedan od razloga zašto je formiran Budžetski fond.

"Oni su zahtev za lečenje u inostranstvu podneli u oktobru 2014. godine,dva meseca pre nego što je formiran Budžetski fond. Svi zahtevi za lečenje dece obolele od retke bolesti "moja moja" bili su pozitivno rešeni u Budžetskom fondu", tvrde lekari.

Podsećaju da je drugo rešenje za lečenje u inostranstvu koje je Budžetski fond doneo, bilo je upravo za lečenje deteta obolelog od ove bolesti na klinici u Cirihu.

"U našem radu je apsolutno sve transparentno. Od toga ko su članovi lekarskih komisija koji rešavaju pristigle zahteve (lekarske komisije su sastavljane od naših najeminentijih stručnjaka izrazlicitih oblasti, jer smo svesni da ne možemo svi da se razumemo usvaku vrstu lečenja), preko toga s koliko novca raspolažemo, do toga koliko je novca utrošeno za nečcije lečcenje", naglašavaju oni.

Kako kažu voleli bi kad bi drugi umesto gromoglasnih pamfleta izgovorenih na kolokvijalni način deo svoje nesporne energije usmerili na objavljivanje podataka ko su kolege koje odlučuju o upućivanju na lečenje u inostrane ustanove, na osnovu čega donose takve odluke i koliko je novca od prikupljenih sredstava utrošeno na konkretne slučajeve lečenja.

Na primedbu slabe zastupljenosti u javnosti, navode da je sada dostupna i info linija 0700333443, koja služi da se dobiju osnovne informacije i da se dodatno olakša put do potrebnog lečenja.

Zajedničko saopštenje potpisali su doc dr Siniša Dučić,prof. dr Dejan Škorić, dr Goran Vukomanović,prof. dr Vladislav Vukomanović, doc. dr Radoje Simić,prof dr Aleksandar Sretenović,prof dr Ljiljana Vujotić,prof. dr Svetozar Putnik, prof. dr Danica Grujičić.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara