Budva predlaže da se turistima iz Srbije omogući dolazak uz serološki test

Pixabay

Turistima iz Srbije trebalo bi omogućiti dolazak sa elisa serološkim testom ili ECLIA testom, saopštila je Turistička organizacija Budve.

Reč je o o serološkim testovima koji su jeftiniji nego PCR i na čiji rezultat se kraće čeka. Od skoro ga rade i privatne laboratorije u Srbiji, po ceni od oko 2000-2500 dinara.

Kako se navodi u saopštenju Turističke organizacije Budve, liberalizacija preventivnih mera za dolazak gostiju iz Srbije je od posebnog značaja i smatra se da bi najadekvatnije bilo kada bi se primenili principi kao sa BiH.

"S obzirom na zvanične informacije iz Srbije da su do 20. avgusta popunjeni svi termini za pi-si-ar testiranje na sopstveni zahtev, te da se dnevno u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu može testirati svega 30 osoba, predlažemo Institutu za javno zdravlje Crne Gore da turistima iz Srbije, pored negativnog pi-si-ar testa, omogući i ulazak u Crnu Goru sa ELISA serološkim testom ili ECLIA testom", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, mora se ozbiljno razmišljati o budućim potezima koji će na najbrži i najadekvatniji način bar u jednom delu pomoći turističkoj privredi i građanima koji se umnogome oslanjaju na turizam.

Crna Gora: Pad turizma mnogo veći od očekivanog

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (3)

  • Mrka

    Oprem dobro. Kod vas nikad pa ne.morao do kraja svog zivota da idem na odmor. Imate vi bolje turiste od nas.

  • Vlada

    A ne ne, neka necemo...

  • Barka

    Nema potrebe... Em kraj sezone, em nećemo. Imaju crnogorci svoje nove prijatelje. Nek se sa njima druže.