FOTO:@Europarl_EN

Bukurešt snažno koči izbor čuvene Laure Koveši za prvog tužioca EU

FOTO:@Europarl_EN
Laura Koveši, čuvena tužiteljka za borbu protiv organizovanog kriminala Rumunije, ostaje "top kandidatkinja" za prvog evropskog javnog tužioca, uprkos protivljenju Bukurešta, zvanično je potvrdio Evropski parlament (EP), piše Danas.

Nakon tri runde pregovora EP i predstavnika država članica EU, okupljenih u Savetu EU, tim EP potvrdio je da podržava Koveši i pozvao Savet da ponovo razmotri svoju poziciju. 

Da bi bivša državna tužiteljka Rumunije bila izabrana na funkciju od "panevropskog" značaja, potrebno je da EP i Savet postignu saglasnost.

PROČITAJTE JOŠ:
Klod Mores, član Odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta, nedavno je otkrio novinarima u Briselu da su održana tri sastanka tog odbora sa Savetom, ali da je nastao zastoj zbog tvrdokornog stava Rumunije, dok je Džudit Sargentini, potpredsednica Odbora ocenila da "opstrukcija sa kojom se trenutno suočava Koveši pokazuje njenu hrabrost i nezavisnost, što su ključni kriterijumi da neko postane evropski javni tužilac".

Prema pravilima procedure selekcije, EU će na kraju morati da izabere Koveši ili Žan-Fransoa Bonerta iz Francuske, koga snažno podržava francuska vlada.

Bio joj zabranjen izlazak iz zemlje i obraćanje medijima

Pritisci rumunske vlade na Lauru Koveši iznova su došli do izražaja kada joj je krajem marta zabranjen izlazak iz zemlje i obraćanje medijima, pod optužbama da je zloupotrebila nekadašnji mandat državne tužiteljke. Ta drakonska mera je nedugo potom ukinuta, na šta je uticao i predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, koji je poručio Bukureštu da im je potrebna saradnja, a ne opstrukcija.

Podsetimo, hiljade Rumuna je protestovalo proteklih meseci u Bukureštu tražeći da se Koveši vrati na mesto tužiteljke za borbu protiv organizovnog kriminala i da nastavi obračun s korumpiranim političarima. 

Koveši je posebno zanimljiva za Srbiju jer je pokrenula krivični postupak protiv kontroverznog biznismena Sebastijana Gice, koji je nakon nelegalnog ulaska dobio politički azil u Srbiji, gde i sada živi. Taj slučaj jedna je od najvećih korupcionaških afera u Rumuniji, u kojoj su u sprezi bili poslovni krugovi, bezbednosne službe i političari. Inače, Gecina firma je, dok je on bio u bekstvu, učestvovala na tenderu Ministarstva finansija Srbije za posao vredan više od milion evra, čak je zajedno s još jednom firmom bila pobednik na njemu, ali od tog posla nije bilo ništa nakon prigovora drugoplasirane firme. Istraga protiv bivše tužiteljke Rumunije  otvorena je upravo na osnovu svedočenja Gice.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara