Ilustracija FOTO: N1

Cena struje će u budućnosti rasti

Ilustracija FOTO: N1
Liberalizacija tržišta energije je veoma važna jer donosi mnogo prednosti preduzetnicima, potrošačima i državi.  Bez obzira na nju, cena struje ima tendenciju rasta na globalnom nivou narednih godina.

Ovo je rečeno na današnjem Energetskom doručku, koji je organizovala kompanija Energia Gas and Power d.o.o., najveći privatni snabdevač strujom u Srbiji. 

Ta kompanija postala je deo italijanske kompanije Europe Energy i NET AG, koja je u nju unela kapital od oko 60,000,000 dinara. 

Mateo Balarin, vlasnik i direktor kompanije Energy Group, rekao je da se njegova kompanija od pre nekoliko godina fokusirala na ulaganje u države koje već imaju ustanovljene veze sa Italijom. To je, pre svega, Rumunija, a potom i Slovenija i Hrvatska, u kojima je italijanska zajednica izuzetno snažna, a zatim i Srbija u kojoj posluje veliki broj italijanskih kompanija, kao što su Fijat i Calcedonia.

PROČITAJTE JOŠ:

Balarin je rekao da je energija u Italiji sektor kojim se bavi prevashodno država i koja je koristi za poreze. 

Liberalizovani deo energetskog sektora u Italiji iznosi samo 30 procenata, dodao je.

"Liberalizacija je kod nas u Italiji bila uspešna, ali se onda umešala politika, odnosno država i uticala je na to da cene struje i dalje ostanu visoke. Zapravo, da oni veći deo tog iznosa stave sebi u džepove, odnosno da odnesu kao deo za porez", naveo je Balarin, dodajući da je bilo jednostavno dovesti struju u Evropu i prodati je jer je tako koštala najmanje i to je njegovoj kompaniji  stvorilo probleme jer je umanjilo njihovu konkurentnost na tržištu. 

Sadašnji način prodaje električne energije je mrtav

Zbog toga su morali nešto da menjaju i odlučili su da naprave sopstvenu revoluciju u kojoj je zadovoljstvo kupca uslugom najvažnija stvar.

"Smatramo da je klasičan način prodaje električne energije, kakav je dosada bio u Italiji, mrtav. On ne daje više rezultate. Niti donosi dobit preduzeću kao što je Europe Energy, niti zadovoljava potrebe potrošača. Samim tim odlučili smo se da sprovedemo ovu revoluciju". 

Zbog toga su rešili da ulažu u države kao što je Srbija, da tu prodaju električnu energiju i gas, ali da vremenom postanu operater kod koga će klijenti moći da na jednom mestu zadovolje sve svoje potrebe,a to su: prodaja struje, gasa, mobilne telefonije i konekcija sa internetom.

Gavrilović: U Srbiji imamo pet procenata tržišnog udela

Velimir Gavrilović, generalni direktor kompanije E-nergia, rekao je da ova kompanija od 2015. do 2019. godine udesetostručila isporuku električne energije krajnjim kupcima. 

"Počeli smo 2015. da isporučujemo oko 50.000 megavat sati. Do kraja ove godine ćemo isporučiti oko 500.000 megavat sati krajnjim kupcima. Time smo zahvatili pet procenata tržišnog udela komercijalnog tržišta", rekao je.

Za pet godina su osvojili su pet procenata tržišta. 

Snabdevaju preko 3000 tačaka strujom

U Srbiji snabdevaju preko 3.000 tačaka električnom energijom, do kraja ove godine taj broj će porasti na oko 4.000 tačaka na celoj teritoriji Srbije.

U Rumuniji gasom i strujom snabdevaju 11.000 korisnika, u Italiji 60.000 krajnjih korisnika, a kupce imaju i u drugim državama: Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji...

"Što se tiče cene struje u budućnosti, cenimo da će biti povremenih cenovnih padova, ali da će cena struje rasti, i to kao rezultat više faktora. Pre svega zbog CO2 sertifikata i onoga što je interes velikih fondova i banaka, koji drže masu ovih sertifikata, a to je da njihova cena raste. Trenutno su na nivou 28 evra po toni, ali je tendencija da će ta cena rasti čak do 45 evra po toni, što je izuzetan porast", naveo je. 

I električni automobili povećavaju cenu struje

Srbija, Severna Makedonija i Crna Gora, na subvencije zastarelim proizvodnim kapactitetima-termocentralama izdvajaju 170 miliona evra iz budžeta.
 Ukoliko bi sve ove države ušle u EU i morale da se povinuju energetskim propisima i da kupuju CO2 sertifikate, njihov trošak bi bio uvećan za čitavih milijardu evra, koje bi se finansirali iz budžeta tih država. 

"Očekujem dalji nastavak političke nestabilnosti na Bliskom Istoku što će držati cenu nafte na visokom nivou, a nastavlja se i neizvesnost oko novih gasnih ruta, koje čine cenu gasa nestalbilnom", rekao je Gavrilović.

Uvećana tražnja takođe utiče na cenu struje i ona je povezana s novom namenom eletrične energije, a to su električni automobili, koji će se sve više koristiti. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara