CINS: Firmi Simpo ŠIK ponovo se sudi zbog pomora ribe

Foto: Pixabay

Protiv firme Simpo Šik iz Kuršumlije i njenog v.d. direktora trenutno se vodi treći po redu sudski postupak zbog ispuštanja otpadnih voda u reku Toplicu, piše Centar za istraživačko novinrstvo (CINS). Incident se dogodio u avgustu 2019. godine i od tada je, kako se navodi, ugrožen opstanak riba u toj reci. 

Firma Simpo Šik je, kako podseća CINS, već dva puta je osuđivana zbog zagađenja vode i zbog toga je platila gotovo dva miliona dinara, a reč je o firmi koja je ćerka firma kompanije Simpo iz Vranja.

Crna reka, uginule ribe koje plutaju po površini i nepodnošljiv smrad koji opisuju meštani bilo je stanje koje su krajem avgusta 2019. zatekle kamere Radio-televizije Srbije (RTS) u delu reke Toplice blizu Kuršumlije.

Kako CINS navodi, inspekcija Ministarstva zaštite životne sredine za taj incident sumnjiči kuršumlijski pogon, Simpo Šik, pa je u oktobru 2019. godine protiv te firme i njenog direktora Milorada Andrejevića u javnom tužilaštvu podneta prijava za privredni prestup.

PRAVO NA VODU: U RAKITI SU GRAĐANI PRINUĐENI DA SAMI SPROVODE VLADAVINU PRAVA

Simpo Šik se bavi proizvodnjom lesonita, šper ploča, parketa i masiva i nalazi se uz obalu Banjske reke koja se ubrzo uliva u Toplicu, a direktor Milorad Andrejević nije želeo da komentariše postupak koji je u toku.

Zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda koji je, prema navodima inspekcije, u ovom slučaju prekršen, navodi da je zagađenje ribolovne vode štetnim i opasnim materijama zabranjeno. 

Ukoliko sud utvrdi da je kombinat prekršio zakon, zaprećena je novčana kazna do tri miliona dinara.

"Samo treba zakon da se sprovodi striktno i da kazne budu odgovarajuće. Vrlo često kazne kod nas nisu odgovarajuće", smatra biolog Miroslav Nikčević.

On kaže da novčane kazne mogu da reše problem samo ako su dovoljno visoke, tako da se zagađivaču ne isplati da zagađuje životnu sredinu.

Zagađenje Banjske reke utvrdio je niški Institut za javno zdravlje, a ispitivanje je tada pokazalo da su u vodi bile povećane koncentracije amonijum-jona, sulfida, fenola, mangana i gvožđa, kao i smanjene vrednosti kiseonika. 

Analiza je utvrdila i da su u reci Toplici bile povećanje koncentracije arsena, amonijum-jona i ortofosfata.

Nikčević naglašava da ribama smeta nedostatak kiseonika, do čega dolazi raspadanjem velike količine organskih materija , pa samim tim i do gušenja ribe.

"Druga stvar je ako kroz otpadne vode neko pusti neki industrijski otrov", dodaje Nikčević.

Prema njegovim rečima, ako se ispuštaju teški metali, to može da bude štetno za dalju budućnost, jer se oni talože i duže vreme da truju živi svet.

VEĆ DVA PUTA PLATILI KAZNU ZA ISTU STVAR

Prvi postupak zbog zagađenja reke protiv firme Simpo Šik vodio se kada je ta fabrika počela da radi 2011. godine,  kada je vanredna inspekcija utvrdila da ta firma nije ispitivala kvalitet otpadnih voda pre i posle prečišćavanja po propisima, iako je bila u obavezi da to radi. 

Inspektori su utvrdili i da je i nakon prečišćavanja kvalitet vode koji je ispuštan u Banjsku reku bio loš, čime je opstanak riba mogao biti ugrožen.

Prilikom suđenja okrivljeni su naveli da su oni pratili kvalitet vode pre ispuštanja u reku, kao i da je koncentracija otpadnih voda pre ispuštanja u reku bila u skladu sa propisanim vrednostima. 

Međutim, sud ove navode nije mogao da prihvati pošto ih, kako se navodi u presudi, nije radilo ovlašćeno lice, a podaci su u suprotnosti za analizama niškog Instituta za javno zdravlje.

Privredni sud u Nišu doneo je odluku da su pogon i direktor kao odgovorno lice dužni da plate novčanu kaznu 400 hiljada dinara bila je kazna za Simpo ŠIK, dok je tadašnji direktor morao da plati deset puta manje, 40 hiljada dinara.

Naredne 2012. godine ponovila se slična situacija, a okrivljeni su, kao i prvog puta, negirali krivicu. 

U presudi u koju je CINS imao uvid navodi se da oni nisu jedini zagađivači, kao i da ne može da se utvrdi da su oni odgovorni za pomor ribe. 

Sud je prihvatio navode da postoje i drugi zagađivači, ali to ne isključuje činjenicu da je i Simpo ŠIK, kako se navodi u presudi, ispuštao štetne materije u nedozvoljenim količinama.

Privredni sud u Nišu utvrdio je da je firma odgovorna za ispuštanje štetnih materija i da je time ugrozila opstanak riba.

Ovog puta novčana kazna je bila veća, Simpo ŠIK osuđen je na kaznu od 1,5 miliona dinara, dok je tadašnji direktor bio dužan da plati 100 hiljada dinara.

REŠENJE: IZGRADNJA POSTROJENJA ZA OTPADNE VODE

Ribočuvar Dragan Mijajlović smatra da će zagađenje reke Toplice postojati sve dok se ne izgradi fabrika za prečišćavanje vode.

"Mi na tome insistiramo više od 30 godina, ali od toga nema ništa", kaže Mijajlović.

Prilikom prethodnih suđenja iz Simpo ŠIK-a su naveli da njihovo postrojenje za prečišćavanje vode radi, ali ono, prema podacima niškog Instituta za javno zdravlje, nije dovoljno. 

Sud je dva puta utvrdio da je reka bila prekomerno zagađena.

U Kuršumliji trenutno ne postoji postrojenje za prečišćavanje vode, ali je ova investicija najavljena za naredni period. 

Krajem 2020. godine predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić rekao je da je u toku izrada studije izvodljivosti za izgradnju tog postrojenja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara