CINS: Gradski sekretar iz slučaja "Stražar" prećutao 130.000 evra, kola i oružje

Foto: Flickr - Ulrich Latzenhofer

Protiv sekretara u beogradskoj upravi i odbornika Srpske napredne stranke Nikole Kovačevića, kome je na aerodromu oduzeta slika Paje Jovanovića, već se vode postupci zbog neprijavljivanja imovine, otkriva CINS.

Kovačević je u julu ove godine zaustavljen na aerodromu jer je pokušao bez prijavljivanja da unese sliku Paje Jovanovića "Stražar" i 15.000 evra.

CINS: Funkcioneru SNS-a na aerodromu oduzeta slika Paje Jovanovića

Nakon pisanja CINS-a Kovačević se branio da je reč o još jednoj "lažnoj aferi" preko koje se "napada vlast".

Međutim, Kovačević godinama ne izveštava potpuno i tačno o imovini i prihodima, pokazuje dokumentacija iz postupka kontrole Agencije za sprečavanje korupcije iz 2019. i 2020. godine.

Tako nije prijavio 130.000 evra koje je, kako tvrdi, dobio 2016. godine od oca na poklon i iskoristio ih za kupovinu stana.

Obustavljen tender za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda

Nije izvestio ni da je supruga 2018. prodala auto za 650.000 dinara (a u izveštaju o imovini i prihodima iz januara 2014. nije prijavio ni da poseduje auto).

Agencija je, takođe, našla da se na njegovo ime vodi i neprijavljeno oružje 18 pištolja i pušaka. Kovačević se pravdao da kao aktivni član nekoliko streljačkih udruženja i takmičar koristi oružje u sportske svrhe, ali da ona zapravo pripadaju klubu.

Uvid koji je CINS imao u Kovačevićeve izveštaje o imovini i prihodima pokazuje da je ono što Agencija prikazuje na sajtu institucije – samo deo celokupnog "bogatstva" ove porodice.

Za 35 sekundi spota i vizuale Beograd daje skoro 42.000 evra

Pored redovnih primanja od funkcija na kojima se nalazio, a na kojima nije prihodovao više od 155.000 dinara mesečno, Kovačević je trgovao kriptovalutama. Kupovao je i prodavao na berzi više vrsta kriptovaluta – bitkoine, litekoine i ripple.

U toku kontrole Kovačević se izjasnio da je nenamerno pravio propuste u prijavama, te da se to više nikada neće ponoviti.

"Razlog neprijavljivanja na vreme je moja loša praksa prijavljivanja svih promena početkom godine", stoji u izjašnjenju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.