CINS: Za sedam godina građani strankama donirali oko 1,5 milijardi dinara

Foto: Pixabay

Građani Srbije su Demokratskoj stranci (DS), Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) i Srpskoj naprednoj stranci (SNS) za proteklih sedam godina donirali oko 1,5 milijardi dinara, prenosi Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Polovinu te sume, oko 764 miliona, prikupio je SNS i to najviše 2017. godine kada su održani predsednički izbori u Srbiji.

Skoro trećinu novca strankama nekadašnje i aktuelne vlasti dali su donatori iz Beograda, ukupno oko 451 milion dinara, dok je oko 215 miliona dinara navedenim partijama stiglo od donatora sa prebivalištem u manje razvijenim ili devastiranim oblastima države.

Pravna lica su sovim strankama u istom periodu donirale oko 182 miliona dinara.

Tokom 2012. i 2013. godine, DS je skupio više novca i od naprednjaka i socijalista, međutim od 2014. situacija počinje da se menja i prihodi demokrata od donacija počinju da padaju.

Novac koji su prikupile stranke su mogle da koriste za redovan rad i finansiranje parlamentarnih, lokalnih, pokrajinskih i predsedničkih izbora.

Prema podacima iz finansijskih izveštaja, novac se u većem obimu koristio za finansiranje izbornih kampanja nego redovnog rada stranaka.

Analiza izveštaja SNS-a, DS-a i SPS-a pokazuje da je medijalna vrednost novčanih donacija po godinama najveća kod socijalista.

Od 2014 do 2018. godine, medijalna vrednost njihovih donacija bila je oko 200 hiljada dinara. Samo u 2018. godini je direktor Javnog preduzeća "Srbijagas" Dušan Bajatovi dao 800 hiljada dinara SPS-u.

CINS navodi i da se po vrednosti prikupljenih donacija tokom predsedničke kandidature 2017. godine istakao Vuk Jeremić, odnosno da je Grupa gradjana "Moramo bolje", koju je tada predvodio, u ovoj kampanji prikupila više od 223 miliona dinara kroz donacije fizičkih lica, a medijalna vrednost donacija u novcu bila je 615.000 dinara.

Detaljnija analiza priloga građana i pravnih lica političkim partijama u Srbiji dostupni su na veb-sajtu CINS-a.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara