CINS: Ziđin na sudu zbog zagađenja u Boru

Ilustracija. FOTO: Pixabay

Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je postupak protiv kompanije Ziđin Bor Koper (Zijin Bor Copper) zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh u novembru 2019. i januaru 2020, otkriva CINS. 

Ministarstvo je kompaniju kontrolisalo više puta, a najmanje pet puta je utvrdilo propuste otkako je rudarski basen privatizovan krajem 2018. Dok nadležni prebacuju odgovornost jedni na druge, životi 45 hiljada građana Bora su ugroženi.

Inspektorka zaštite životne sredine Emila Tošić obišla je Ziđin i pronašla da su tokom 21. i 22. novembra prošle godine koncentracije sumpor-dioksida (SO2) išle i do 4,6 puta iznad zakonom propisanih. Pojedinih sati je količina SO2 u vazduhu bila 8,3 puta viša od dozvoljene, navodi se u izveštaju inspektorke. 

SO2 je gas oštrog mirisa koji dovodi do učestalog kašlja i nadražaja ždrela. Uzročnik je respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, a najviše šteti deci, starijima i osobama sa hroničnim bolestima pluća, izveštava CINS.

U novembru 2019. više stotina građana protestovalo je ispred uprave kineske kompanije Ziđin u Boru zahtevajući da se reši problem aerozagađenja.

Građani i aktivisti ukazali su da deca često oboljevaju od respiratornih problema, a od vlasti su zahtevali da primora rukovodstvo RTB Bor da poštuje propise.

RTB Bor privatizovala je 2018. godine kineska kompanija Ziđin, koja je sada većinski vlasnik sa 63 odsto udela, dok Vlada Srbije ima 36,9 odsto udela.

Još 300 miliona dinara za vaučere za odmor u Srbiji

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara