Crni dim noćas gušio Beograđane, građanima rekli prskaju komarce

Nova ekonomija

Građane Beograda u više delova grada probudio je noćas, oko ponoći, vrlo neprijatan miris paljevine koja je izazivala kašalj i svrab u očima. Crni dim se bukvalno golim okom mogao videti na Voždovcu, Banjici, Kumodražu, a Avala i Kumodraž su bili u potpunoj magli.

Građanima koji su zvali vatrogasce, rečeno je da prskaju komarce i da je smrad normalna pojava.

Međutim, jutros Tanjug navodi da mu je u Vatrogasnoj službi Beograda rečeno da je moguće da je dim doneo vetar sa deponije u Vinči. 

Inače, u svakoj rečenici Tanjug naglašava "U Vinči, gde je požar saniran". 

Podsećamo, požar na deponiji Vinča izbio je za vikend. Nadležni su tek nakon objava na društvenim mrežama priznali šta se dešava zbog čega je kasnilo upozorenje o zatvaranju prozora i izbegavanju izlaska napolje.

Izlaganje ovom dimu je opasno, upozoravaju lekari, jer se u Srbiji ne meri koncentracija najotrovnijih jedinjenja koje isparavaju sa Vinče, a koje dospevaju u pluća i krv.

Pulmološkinja Tatjana Radosavljević izjavila je za Betu da je zdravlje Beograđana pogoršano isključivo zbog dima koji dolazi sa deponije u Vinči i da je greška nadležnih što nisu na vreme obavestili građane o njegovom širenju. 

U dimu ima sumpor dioksida i azot oksida i oni su razlog za pogoršanje svih hroničnih bolesti pluća, dodala je ona.

„To je kao da se zatvorite u kupatilo i udišete domestos“, objasnila je doktorka.

Sve je u redu, kažu merenja

Prema merenjima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh u Vinči,  jutros je zagađen, dok je u ostalim delovima Beograda od prihvatljivog do odličnog. Prema trenutnim merenjima u Vinči, koncentracija suspendovanih čestica PM 2,5 je veća od 80.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je jutros da se neprijatan miris sa deponije u Vinči osećao u mnogim delovima grada i da je sada u toku dogašavanje požara, prenosi RTV.

Prema njegovim rečima, 100 tona vode sipano je noćas, a šest mašina rade jutros i prevrću smeće, što je način na koji se vrši dogašavanje.

Vesić je za RTS rekao da deponija u Vinči postoji od 1972. godine i da se svake godine tamo odloži 500.000 tona smeća.

Ponovio je da će problem deponije do kraja godine biti rešen i ona će biti zatvorena i ubuduće će se otpad prerađivati.

Međutim, naglašava da će se dim osećati još pet, šest dana i dodaje da je situacija sa požarima širom Evrope mnogo gora i da kod nas bar niko nije bio životno ugrožen.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Miki

    Deponija od 1972?! Pa nije kriv samo Pirgavi nego i ceo niz pre njega uklj JB Tita... Evropa gori, al čisto drvo. Kod nas smeće (leti) i jalovina iz lignita (zimi).

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.