Foto: Pexels

Džabe nam subvencije kad nemamo stočni fond

Foto: Pexels
Srbija je od marta prošle godine, kada je krenuo izvoz, u Tursku plasirala 5.000 tona junećeg mesa, a plan je bio da se ove godine količina duplira. Pitanje je samo da li i koliko prostora za izvoz ima zemlja u kojoj se uzgaja 12.000 junadi i godišnje proizvede 70.000 tona junetine.

Cena junećeg buta bez kostiju je 800 dinara za kilogram, što je isto kao i prošle godine. 

To što juneće meso nije poskupelo ne znači da cena nije visoka. Najbolja mera skupoće jeste prodaja koja, kako kažu trgovci, ide uobičajeno, što se tiče junetine - uobičajeno slabo. Nešto jeftinije od buta su juneće grudi i rebra koja koštaju 570 dinara za kilogram, dok je teleći but bez kostiju oko 1.300 dinara. 

Teleće meso se mnogo manje kupuje od svinjskog i pilećeg mesa, čija je cena niža i za nekoliko puta. 


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, građani Srbije u proseku godišnje pojedu 13,9 kilograma goveđeg mesa. Prema anketi o potrošnji domaćinstava u 2017. godini u beogradskom regionu potrošnja govedine bila je nekih 20,8 kilograma po stanovniku, duplo manje od ove vrste mesa jelo se te godine u Vojvodini, dok je prosek na jugu Srbije tek 8,5 kilograma po stanovniku. 
U isto vreme u Srbiji svaki stanovnik u proseku pojede godišnje 45,4 kilograma svinjskog i čak 50 kilograma pilećeg mesa. 

Jovica Jakšić, iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika, kaže da je naš problem to što imamo mali stočni fond.

"Mi imamo subvencije od ove godine od 15.000 dinara po biku, ali nemamo teladi, a nemamo ih jer nemamo krave. To je ono što nam treba i o tome država treba da razmišlja. Džabe nam subvencije kad nemamo stočni fond", kaže on.

Branislav Gulan, agroekonomski analitičar, kaže da je stanje u srpskom stočarstvu katastrofalno.

"U Srbiji je prema podacima RZS prošle godine bilo 878.000 goveda, što je istorijski minimum. Za 2,3 odsto manje nego 2017. godine. Imali smo prošle godine 12.000 junadi u tovu ali je zbog izvoza sve poklano", kaže Gulan.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara