Džek Ma traži partnera za otvaranje logističkog centra u Srbiji

Poznata kineska kompanija Alibaba zainteresovana je da u Srbiji pronađe partnera za otvaranje logističkog centra.

To je izjavila državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

"Oni imaju svoj distributivni centar u Frankfurtu za EU, ali su zainteresovani da u Srbiji nađu partnera za jedan takav logistički centar", rekla je Matićeva novinarima pred početak skupa Informatički put svile za informacionu povezanost, na kome su učestvovali državni predstavnici Srbije i Kine, ali i privrednici iz oblasti IKT dve zemlje. 

Matićeva je naglasila da bi otvaranje takvog logističkog centra omogućilo ne samo distribuciju proizvoda koje Kinezi proizvode nego i robu koju srpske kompanije proizvode i koju bi mogli da plasiraju na druga tržišta. 

Alibaba je inače najveća kineska internet-prodavnica. 

Matićeva je naglasila da postoji mnogo prostora za saradnju srpskih i kineskih kompanija.

Zamenik generalnog direktora Sektora za industriju visoke tehnologije Kine Vu Hao istakao je da će se saradnja dve zemlje najviše odnositi na numeričke oblasti i baze podataka. 

"Kina u digitalnu ekonomiju polaže veliki značaj i digitalna ekonomija ima veliki značaj u razvoju ukupne ekonomije. Mere koje su preduzete dale su rezultate te je 2016. godine prihod bio dve milijarde dolara, što je porast u toj oblasti od 33,4 odsto", rekao je Vu.

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara