Foto: Pexels

Dačić: Intenzivno razgovaramo o izgradnji gasovoda Turski tok kroz Srbiju

Foto: Pexels
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je širenje gasno-transportne infrastrukture u sve delove Srbije centralno pitanje i dodao da se ovih dana intenzivno razgovara o realizaciji trase gasovoda Turski tok kroz Srbiju.

"Nadamo se da se neće desiti, kao u slučaju gasovoda Južni tok, da neke od država kroz koje gasovod treba da prođe izađu iz ovog projekta", kazao je Dačić novinarima u Beogradu posle zasedanja Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Rusije i Srbije, čiji je kopredsedavajući.

Magistralni gasovod koji bi trebalo da prođe kroz Srbiju deo je gasovoda Turski tok kojim se gas iz Rusije dovodi u Tursku. Trasa kroz Srbiju trebalo bi da bude duga 403 kilometra, a gasovod bi iz Bugarske ušao u Srbiju kod Zaječara i izašao u Mađarsku kod Horgoša.

Dačić je istakao da je Srbija obezbedila sigurnost u isporuci prirodnog gasa iz Rusije i u potpunosti poštuje obaveze plaćanja isporučenog gasa.

Potpredsednik Vlade Rusije i kopresedavajući Komiteta Jurij Borisov rekao je da u projektu realizacije gasovoda Turski tok "ne zavisi sve od nas, već i od Bugarske i Mađarske kroz koje treba da prođe".

"Dobio sam uverenje od predsednika da je Srbija učinila sve neophodne korake radi realizacije projekta i da je u razgovoru sa njegovim kolegama, premijerom Bugarske i predsednikom Mađarske dobio uveravanja da su 100 odsto zainteresovani za realizaciju tog projekta", rekao je Borisov.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara