FOTO: Pexels

Da li će afrička kuga uništiti šansu za izvoz svinjetine u Kinu?

FOTO: Pexels

 

Vlasti u Srbiji najavljivale su početak izvoza svinjetine u Kinu za kraj ove godine, međutim sada se sumnja da se u Srbiji pojavila ista bolest koja je izazvala pomor kineskih svinja, zbog čega je više desetina svinja preventivno ubijeno.

U dva sela blizu Mladenovca pre nekoliko dana ubijeno je na desetine ovih životinja zbog pojave afričke kuge svinja, prema pisanju beogradskog dnevnog lista Politika.

Ova smrtonosna bolest već je prisutna u više zemalja regiona. Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) upozorila je da pojava afričke kuge svinja u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji predstavlja ozbiljnu i neposrednu pretnju za zemlje Balkana koje nikada nisu bile izložene toj bolesti.

U Kini je afrička svinjska kuga izbila početkom decembra prošle godine, i do sada je izazvala drastično smanjenje populacije ovih životinja. 

Ovo je uticalo na nagli rast cena, za koji kineske vlasti očekuju da dostigne 70 odsto u drugoj polovini 2019. godine. Među državama koje žele da izvuku nešto pozitivno iz loše situacije nalazi se i Srbija.

"Dogovorili smo izvoz svinjskog mesa bez limita, bez kvota, koliko god možemo proizvedemo i koliko god oni žele i mogu da kupe, a u pitanju je najveće tržište na svetu, koje najbolje plaća", rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović 2. avgusta.

On je kazao da je otvaranje kineskog tržišta za svinjetinu, ali i druge poljoprivredne proizvode iz Srbije, „posledica političkih dogovora Srbije i Kine i dobrih odnosa predsednika Vučića i (kineskog predsednika) Sija".

Međutim, pre će biti da je posledica velikih gubitaka koji su naglo stvorili potražnju za svinjetinom u Kini.

Broj svinja u toj zemlji u aprilu ove godine bio je za 21 odsto manji nego u istom periodu prethodne godine, a neke prognoze najavljuju da će do kraja 2019. taj procenat iznositi i do 30 odsto.

Međutim, druge zemlje, sa daleko većim svinjskim fondom od Srbije, takođe su bacile oko na kinesko tržište.

Kanada je povećala svoj izvoz svinjskog mesa u Kinu za 80 odsto u poređenju sa 2018. godinom, a Evropska unija takođe planira da poveća izvoz. U Argentini je 25 fabrika za obradu svinjetine nabavilo izvozne dozvole od kineske vlade.

Ruska kompanija Rusagro najavila je ulaganje od pet milijardi američkih dolara u uzgajanje svinja i obradu mesa u samoj Kini.

PROČITAJTE JOŠ:

Kinu potresa svinjska kuga, Srbija hoće da joj proda svinjetinu

Afrička kuga svinja ozbijna pretnja za Balkan

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Zoran

    Zato i kriju zarazu, pa ce steta biti mnogo veca na kraju balade. Majstor je najavio cudo od izvoza u Kinu, kamione i avione sve pune srpskom svinjetinom (valjda onu sto uvozimo svaki dan iz Evrope) a u sektor veterine nije ulozio zutu banku, osim sto je kadrirao i postavljao najgore djake za direktore veterine. Sada mu je kriva africka kuga svinja, pa ce naravno da je sakrije (ko da to moze) i da ocekuje da su kinezi rasli na drvetu. To je ozbiljna zemlja a on je cirkus od ministra, koga je sve ove godine zanimalo samo gde ce da se slika, navuce neki glas i to je sve.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.