Da li agencije treba da izdaju fiskalni račun za avio karte?

Foto: Nova ekonomija

Turističke angencije ne moraju da kucaju fiskalni račun kad prodaju avio karte građanima, objavljeno je u Biletnu fiskalizacija Ministarstva finansija.

Dakle, putničke agencije koje prodaju pojedinačne avio karte nisu u obavezi da koriste elektronske fiskalne kase s obzirom na to da je delatnost (vazdušni prevoz putnika) svrtsana u sektore za koje ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko e-kase, objašnjeno je u Biltenu. 

Ali, turističe agencije, kako se napominje, moraju da kucaju fiskalne račune za prodaju turističkih aranžamana.

I KUPOVINA AUTOMOBILA U SALONU SAMO UZ FISKALNI RAČUN

"Putničke agencije nisu oslobođene obaveze evidentiranja prometa na malo i primljenih avansa za promet na malo za na primer, prodaju aranžmana, uslugu smeštaja, osim kad prodaju avio karte građanima", piše u Biltenu Fiskalizacija. 

SAJDŽIJE OSLOBOĐENE NOVE FISKALIZACIJE

Prema Zakonu o fiskalizaciji propisano je da je predmet fiskalizacije promet dobra i usluga na malo i primljeni avans za promet na malo.

Prometom na malo smatra se svaki promet dobara i pružanje usluga, kao i svaki promet dobara i usluga u maloprodajnim objektima, nezavisno od toga da li su korisnici građani, firme ili preduzetnici, uključujući i promet ostvaren na automatu, navodi Ministarstvo finansija u Biltenu. 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.