Da li je sprečena izgradnja "Novog Sada na vodi"?

Foto: Pixabay

Javno preduzeće Urbanizam iz Novog Sada tvrdi da u novoj planskoj dokumentaciji neće biti ucrtana izgradnja  stambeno-poslovnih sadržaja na prostorima Kameničke ade, Šodroša i Ribarskog ostrva, preneo je portal 021Deo tog područja se inače pominjao kao mesto izgradnje projekta kolokvijalno nazvanog "Novi Sad na vodi", protiv kog su se pobunili brojni građani.

JP Urbanizam je odgovore o izmeni planova dostavio odgovarajući na pitnaja inicijative Zelene stolice, koja je formirana u gradskom parlamentu.

Zelena stolica okuplja nekoliko ekoloških organizacija, a kako piše u odgovoru, osim Generalnog urbanističkog plana (GUP) u izradi je i Plan generalne regulacije priobalja.

Taj plan obuhvata Kameničku adu, Šodroš, Ribarsko ostrvo, prostor nekadašnjeg brodogradilišta, kasarnu rečne flotile Aleksandar Berić, deo uz Bulevar despota Stefana i gradsku plažu Štrand.

VIDI GARI MORAMO ZAJEDNO: NEOPHODNO POVEZIVANJE LOKALNIH INICIJATIVA

Protiv tog projekta su se izjasnili Novi optimizam, nekoliko političkih i ekoloških organizacija, kao i stručnjacim među kojima je arhitekta Dragoljub Bakić, poznati protivnik projekta Beograd na vodi.

Prethodna planska dokumentacija, kako tvrdi JP Urbanizam predviđala je komercijalne sadržaje, kao što su hotelski kompleks, poslovni objekat uz gradsku marinu i niz uslužnih objekata koji su zahtevali više saobraćajnica za funkcionalno povezivanje. 

Nova planska dokumentacija, kako tvrde u Urbanizmu, ne predviđa slične sadržaje i ukupna površina prethodno planiranih sadržaja (za oko 32 hektara) briše se u korist zelenih površina. 

Dodaju da se planira očuvanje šumskog područja u plavnom delu Kameničke ade, kao i omogućavanje javnih sadržaja kulture i sporta, na oko tri odsto površine Kameničke ade. 

U odgovoru se ne pominje Brodogradilište, na kom je planirana izgradnja dvadesetospratnice. 

Gradonačelnik Miloš Vučević je nedavno naglasio da se "ide ka uređenju priobalja" nakon usvajanja plana za most, kao i da se čeka mišljenje Instituta "Jaroslav Černi". 

Protivnici "Novog Sada na vodi" navode da bi se njegovom realizacijim ugrozila odbrana od poplava, posekla velika šuma, a ugrozile bi se i brojne vrtse ptica i osatlih životinja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara