Da li je Viši sud zapravo odložio prekid rada beogradskih advokata?

Foto: Nova ekonomija/Dimitrije Gašić

Viši sud u Beogradu je usvojio predlog advokata Aleksandra Cvejića i odredio privremenu meru kojom se prekid rada advokata na teritoriji glavnog grada odlaže do zavšetka sudskog procesa, koji je taj advokat pokrenuo protiv Advokatske komore Beograda (AKB). Cvejić traži da se odluka skupštine o obustavi rada proglasi ništavom. Ipak, među advokatima postoje nedoumice u tumačenju ove mere, budući da se ne zna da li se ona odnosi samo na advokata koji je podneo tužbeni zahtev ili na sve advokate u AKB.

"Ova privremena mera ovakva kakva jeste, s obzirom na nadležnost, ne može da proizvodi nikakvo pravno dejstvo. Pošto kolega nema punomoćja svih advokata upisanih u komoru, ova odluka može da važi samo i isključivo u odnosu njega i ona je neizvršiva", smatra advokatica i članica upravnog odbora AKB Sarah El Sarag.

Kako ona ističe, nedostatak privremene mere pored toga jeste i to što sud koji ju je doneo nije nadležan. 

"Sud je nenadležan za odlučivanje u ovoj pravnoj stvari jer je oznaka predmeta P1, što znači da je to radni spor, a advokatske komore Srbije i Beograda nisu poslodavci advokatima. Mi smo preduzetnici, tako se vodimo, advokatska komona nama ne plaća poreze i doprinose, već ih mi sami plaćamo", objašnjava El Sarag

Ona kaže da komora nije izašla sa adekvatnim saopštenjem već je samo na sajt okačila privremenu meru, zbog čega se sad pravi dodatna zbrka.

Ona dodaje da se dešavao sličan scenario "kada je advokat koji je sada podneo ovu tužbu bio akter u sličnim postupcima", kao i da ovo njemu "nije prvi put da advokaturu dovodi u ovakav položaj".

"Po mom slobodnom tumačenju, obustava je na snazi. Ipak čeka se zvanično saopštenje komore, a sednica uprvnog odbora je trebalo da nam bude u sredu. Međutim, iz nekih tehničkih razloga je odložena i mi ne znamo kada će se održati", smatra El Sarag. 

Čeka se odluka predsednika komore, a po navodima Sare El Sarag on ne može ništa da uradi sam i bez upravnog odbora, pogovo bez odluke venredne skupštine, jer organ koji je doneo odluku o obustavi rada treba i da je ukine.

Ističe rok za povlačenje tužbi protiv banaka, advokati nezadovoljni
Advokatska komora Beograda će izbacivati članove koji "sabotiraju" protest

S druge strane avokat Čedomir Kokanović smatra da se pomenuta mera odnosi na sve advokate čime se ptraktično poništava obustava rada AKB i ističe da je sud na zahtev da se ova privremena mera odredi reagovao "neočekivanom, ekspresnom brzinom".

Prema njegovim rečima, tužba koja je podneta 24. decembra sutradan je dostavljena, a već sledećeg radnog dana stiže u AKB koja je imala rok od tri dana da odgovori.

Komora je ispoštovala rok, a narednog dana (31. decembra) ova privremena mera je doneta i poslata AKB koja ju je zbog praznika objavila tek juče.

"To je bila tužba jednog advokata, s tim što je on na neki način neformalni predstavnik grupe advokata koji su praktično vlast u Advokatskoj komori Srbije, koji su protiv obustave, i koji su lobisti banaka, notara i državni namesnici u komori", kaže Kokanović.

On ističe da ovo nije samo jedan loš politički motivisan potez države i komorskog rukovodstva, već je i neka vrsta pouke advokatima kojima vode tu obustavu da razmisle o boljoj strategiji u uslovima gde je sudstvo kontrolisano do te mere da sud advokatima poništava obustavu koja je pokrenuta upravo zbog postupanja nekog suda.

"U najkraćem ovo je znak da država ne preza od zloupotrebe suda da uguši obustavu advokata, ali i pouka vođama obustave da razmisle o nekoj boljoj strategiji u uslovima gde je sudstvo politički kontrolisano", ocenjuje Kokanović.

Odlukom skupštine, AKB je 21. decembra izglasala obustavu rada svih advokata te komore do ispunjenja zahteva, koji se pretežno tiču povlačenja iz javne rasprave izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku i otkljanjanja "pravne nesigurnosti" izazvane donošenjem dopunjenog stava Vrhovnog kasacionog suda, po kom banke ne moraju da dokazuju postojanost svojih troškova obrada kredita.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (7)

 • Mateja

  Bravo za gospođu Sarah el Sarag!

 • Surovi andjeo

  Za Boga miloga! Ko nece da radi neka formira svoju komoru ionako ne zive od rada nego od drugih izvora prihoda koji bi trebalo da su u nadleznosti BIA.Nas koji radimo i placamo sve obaveze ostavite na miru.Jadno je da brojite kolegama koliko imaju pripravnika (misle na Aleksica) jadno da Vam banke budu izgovor jos jadnije sto ste upadali u VKS!Sagovornici su blize teroristicoj ili anarhistickoj grupi nego advokaturi i bar je nekima davno mesto u pritvoru

 • Kole

  Najnovija informacija je da "kolega" Cvejić po evidenciji Poreske Uprave Srbije, već duže vreme ima oduzet PIB za poslovanje od strane iste institucije! Znači, po zakonima države Srbije, on ne može trenutno obavljati nikakvu poslovnu delatnost, te ni advokatsku, tako da sada nije ni mogao inicirati bilo koji sudski proces kao advokat, ali je to u pravnoj državi Srbiji uradio, a Viši sud odlučio u njegovu korist "brzinom svetlosti", iako je bio nenadležan...

 • Nina

  Podrska advokatima koji su obustavili rad. Oni brane svoje gradjane i njihovu pravnu buducnost i sigurnost. Srecno i uspesno im bilo.

 • Klaus

  Uspela je državs da rasturi komoru...za sada. Pošto mi odlučujemo u našem krovnom udruženju-AKB, prvo ćemo da izbacimo one koji ne poštoju sopstvene odluke a tuže u svojstvu fizičkog lica. Koji je njegov pravni interes.?....

 • Kole

  Što bi bilo kog kolegu bilo sram, to-lobisti je najbezazlenija definicija za alavce i pohlepne kolege, jer samo advokati bliski vlasti imaju punomoćja da rade za i u korist javnih preduzeća, državnih firmi i banaka, zbog toga i zapošljavaju po 50,100 pripravnika, jer je tu naplata troškova bila ogromna i zagarantovana dok sudovi nisu počeli da rade po zakonu kako piše i po pravu i pravdi, a ne samo u korist "mešetara za svoj džep", a protiv naroda i raje koju prvu mobilišu u ratu, a u miru gaze i tlače

 • Goran

  Oni koji bi da drze sve advokate kao taoce u ovoj nezakonitoj raboti, namerno precutkuju obrazlozenje resenja Viseg suda u Beogradu. Neka procitaju obrazlozenje resenja ako mogu da razumeju zbog cega je I kako Vidi sud obrazlozio svoju odluku I prema kome (sve) ta odluka proizvodi pravno dejstvo. Osim navedenog, SRAM bilo onog ko kolegu proglasava lobistom bankara Ili bilo koga drugog...

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.