Dan čistog vazduha: Beograd među najgorima u Evropi

Foto: Pixabay/Ilustracija

Beograd ovaj 7. semptembar, Međunarodni dan čistog vazduha, dočekuje kao jedan od gradova sa najvećom koncentracijom PM 2.5 čestica u Evropi. Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) navodi i da zvanična rang lista Evropske agencije za životnu sredinu ukazuju da je Beograd na prvom mestu po zagađenosti vazduha u Evropi u među gradovima sa preko milion stanovnika.

"Dan koji bi trebalo da predstavlja simbolički praznik životne sredine, građani Srbije dočekuju okruženi stravičnim zagađenjem svih medija životne sredine. Ni 7.500 umrlih u Srbiji od prekomernog zagađenja vazduha, nije dovoljno državnim institucijama da deluju kako bi rešile problem i posledično zaštitile zdravlje građana i građanki Srbije", navodi NEA u saopštenju.

Foto: Nacionalna ekološka asocijacija

"Vazduh se neće poboljšati parolama, negacijama činjenica i nečinjenjem, već intenzivnim donošenjem i sprovođenjem adekvatnih mera od strane države, čiju volju po tom pitanju ne vidimo", zaključuje se u saopštenju.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.