Danas: Galenika više ne proizvodi hidroksihlorokin

Pixabay

Galenika je prestala da proizvodi lek hidroksihlorakin i u ovom trenutku nema u planu dalju proizvodnju, rekao je za Danas generalni direktor Galenike Ricardo Vian Marques.

Prethodno je kompanija distribuirala 372.000 tableta hidroksihlorokina Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u aprilu, leka za lečenje malarije, a koristio se pri lečenju pacijenata obolelih od težih oblika COVID-19. 

Danas podseća da je pitanje o bezbednosti hidroksihlorokina dospelo u fokus javnosti nakon što je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da će iz svoje globalne studije o lečenju kovid pacijenata izostaviti hidroksihlorokin.

Prethodno je u medicinskom časopisu Lanset objavljena studija u kojoj se navodi da među kovid pacijentima koji su uzimali hidroksihlorokin postoji veći rizik od smrti i srčanih problema.

Na drugoj strani, SZO je najavila da će ispitati sve podatke o bezbednosti ovog antimalarika, koji je u javnosti postao najpoznatiji kao lek za koronu.

List navodi i da je dva dana pokušavao bezuspešno da sazna od Ministarstva zdravlja I članova Kriznog štaba da li će najnovije informacije iz SZO uticati na dalju upotrebu ovog leka u terapiji osoba zaraženih koronom.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara