FOTO: Nova ekonomija

Danas: Strane firme kojima država dodeljuje poslove zapošljavaju na crno

FOTO: Nova ekonomija

Inspekcija rada otkrila je ukupno 95 neprijavljenih radnika angažovanih od strane kompanija Štrabag i Tasjapi, kojima su povereni poslovi rekonstrukcije Trga Republike, odnosno izgradnje stanova za bezbednosne službe, piše Danas.

U austrijskom Štrabagu, koji takođe radi na zgradi Vista u okviru Beograda na vodi, inspekcija je ove godine zatekla 42 radnika "na crno", dok su u turskom Tasjapiju pronađena 53 neprijavljena radnika, navodi ovaj list.

Inspekcija je u oba slučaja podnela po jednu prekršajnu prijavu, prema "crnoj listi" poslodavaca koju je objavilo Ministarstva za rad na svom sajtu, piše Danas.

Kako se navodi, ove dve firme su "napravile najveće prekršaje" od ukupno 2.170 poslodavaca koji se nalaze na listi onih koji su zapošljavali radnike "na crno" od 3. januara do 4. septembra ove godine.

Međutim, Štrabag se istovremeno kotira jako visoko na listi dobrih poslodavaca koju sastavlja Ministarstvo građevinarstva, piše Danas.. 

Štrabag se nalazi na 11. mestu jer "nema negativnih bodova, zapošljava 156 radnika, od čega je više od 73 odsto zaposleno na neodređeno".

Tasjapi je u Srbiju došao sa namerom da gradi stanove za pripadnike organa bezbednosti, a država je istoj firmi poverila projektovanje i izgradnju dela auto-puta od Beograda do Sarajeva vredno 250 miliona evra, navodi Danas.

Ovaj list podseća da je u martu Tasjapi dospeo u žižu javnosti kada je direktor te firme zajedno sa službenicima CIP-a priveden u Vranju zbog sumnje na korupciju.

Insajder je tada pisao da su oni uhapšeni pod sumnjom da su tražili mito kako bi angažovali podizvođača na izgradnji stanova.

Insajder je pisao i o tome da je pre dolaska u Srbiju, još pre šest godina, vlasnik ove firme Emrulah Turanli hapšen u Turskoj zbog navodne korupcije.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodatnih 34 miliona za uređenje Trga Republike

Firma gradskog urbaniste konsultant Zavoda za sport

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara