FOTO: N1

Specijalni sud osudio Šarića u ponovljenom postupku

Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina

FOTO: N1
Veće Specijalnog suda osudilo je Darka Šarića na 15 godina zatvora u ponovljenom postupku za šverc oko 5,7 tona kokaina na teritoriju Zapadne Evrope.

Pored njega, kao organizatori grupe, osuđeni su i Darko Soković takođe na 15 godina zatvora, a Željko Vujanović na 14 godina zatvora.

Trojica optuženih koji su dobili status svedoka saradnika osuđeni su na kazne od 5 do 10 meseci zatvora, a preostalih 18 optuženih na kazne od 10 do 13 godina zatvora.

Prethodno, sa Tužilaštvom za organizovani kriminal potpisano je 11 sporazuma o priznanju krivice.Prvobitnu odluku kojom je kažnjen na 20 godina zatvora Apelacioni sud ukinuo.

U nedavno iznetoj završnoj reči, Tužilaštvo je zatražilo ponovo maksimalnu kaznu za Šarića i druge okrivljene i navelo da su zaradili 47 miliona evra prodajom kokaina. Kao dokaze predstavilo je, kako je navelo, brojne prisluškivane razgovore, šifrarnik za komuniciju, kao i knjigovodstvenu knjigu za novac od droge.  

Status svedoka saradnika imalo je troje okrivljenih, sa devetoro okrivljenih je zaključen sporazum o priznanju krivice, a troje optuženih je oslobođeno optužbe.  

Odbrana Šarića tražila je oslobađajuću presudu, tvrdeći da nema dokaza da je organizovao neku kriminalu grupu za šverc droge.

On je, osporavajući svedoke saradnike, za najvažnijeg od njih rekao da je bogato nagrađen da ga "lažno optuži". U podizanje optužnice, branio se Šarić, umešala se tadašnja vlast.  

Apelacioni sud je, odlukom kojom je slučaj vratio na ponovno suđenje, ocenio da je veće Specijalnog suda propustilo da "bliže odredi i opiše koje radnje su okrivljeni ponaosob preduzeli".  

Učinjena je, smatra, i bitna povreda krivičnog postupka jer je u veću bio sudija koji je ranije odlučivao o potvrđivanju optužnice.  

Optužnica protiv Šarića podneta je 2010. i njom su inicijalno bila obuhvaćena 24 optužena, dok je on još bio u bekstvu, a nakon nje je podneto još pet optužnica.

Više spojenih optužnica

 
Tužilaštvo tereti Šarića kroz više spojenih optužnica za period od 2008. do 2009. godine. Prva optužnica podignuta je za šverc više od pet i po tona kokaina koje je, tvrdi tužilaštvo, nameravao da krajem 2009. prebaci brodom u Evropu iz Argentine i Brazila.  

U okviru akcije "Balkanski ratnik" urugvajska policija zaplenila je drogu u luci kraj mesta Montevideo.  

U jednoj od tih optužnica, za Šarića se tvrdi da je organizovao kupovinu skoro dve tone kokaina u Argentini i potom je brodom prebacio preko Atlantskog okeana do obala Španije i Gibraltara gde je ribarskim čamcima prebačen na obalu radi prodaje u Evropi.  

Prema navodima optužnice, dolazak prekookeanskih brodova u Argentinu je organizovao Rodoljub Radulović, u medijima poznat kao Miša Banana, koji je u bekstvu kao i veliki broj optuženih.  

Tužilaštvo tereti Šarića i da je organizovao grupu koja je kupila u Brazilu nešto više od tone kokaina i prodala je tamo, kao i da je prodala više stotina kilograma droge u Italiji.  

U odvojenom postupku u Specijalnom sudu, Šariću se sudi da je "oprao" bar 22 miliona evra od prodate droge.  

Šarić se pominje u još jednom postupku u kojem je Branko Lazarević, nekadašnji šef kabineta tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, optužen da je nekim od članova Šarićeve grupe dostavljao informacije da ih policija prati i prisluškuje.  

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara