Deo advokata traži potpunu obustavu rada do ispunjenja zahteva

Medija centar Beograd

Advokati koji se protive stavu Vrhovnog kasacionog suda (VKS), po kom banke mogu da ugovaraju troškove kredita, pozvali su danas na potpunu obustavu rada advokatskih kancelarija. Poslednja odluka Advokatske komore Srbije (AKS) da danas i sutra održi štrajk samo služi da "ugasi nezadovoljstvo, da bi AKS kupila mir i opstananak na funkcijama", ocenio je advokat Miroslav Živković

On je na konferenciji za štampu protestnog odbora naveo i da je AKS "postala poluga Ministarstva pravde, a ne predstavnik nezavisnih advokata".

Živković je kazao da je pravni stav VKS-a, koji je već bio razlog za održavanje nekoliko protesta, donet u skladu sa preporukama Doing Business (Duing biznis) liste Svetske banke, čije izdavanje je sama međunarodna finansijska institucija obustavila zbog korupcione afere u koju je bila umešana njena direktorka Kristina Georgieva.

Svetska banka ukida Duing biznis listu zbog mahinacija sa rangiranjem

Živković je naveo i da su advokati "privatnom istragom" utvrdili da se sporne izmene Zakona o parničnom postupku i dalje vode odredbama Duing biznis liste.

"Ono na šta bi ukazali je falsifikat presude Evropskog suda pravde (ESP), koji se citira iz podnesaka advokata Nemanje Aleksića, koji zastupa sve banke i koji ima preko 200.000 predmeta... Aleksić je u (ogromnom) broju predmeta, mislim da je preko 30.000 pravosnažno i okončano u korist građana, isticao taj deo presude ESP. Mi nemamo zvaničan prevod te presude za upotrebu u sudskim postupcima. VKS se poziva na tu falsifikovanu interpretaciju Aleksića u svom obrazloženju dopune stava, što je kriminalno", smatra Živković.

On je naveo i da se juče održali "svoj tradicionalni seminar" (Godišnje savetovanje sudija), na kome se neobavezujući pravni stavovi tumače, kako bi se usaglasila sudska praksa. 

"(Savetovanje) je zbog situacije sa koronavirusom poslednji put održan 2019. godine. Međutim, (sudija VKS) Dragiša Slijepčević je juče u privatnoj režiji organizovao ovaj seminar, da bi sproveo dopunu ovog zakona i da bi ovaj neobavezujući stav postao uputstvo nižestepenim sudovima", zaključuje advokat Živković.

Vrhovni kasacioni sud: Bankama dozvoljeno da ugovaraju troškove kredita

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.