Foto: Pixabay

Digitalna zajednica traži stopiranje novih poreza do javne rasprave

Foto: Pixabay
Neformalna grupa Digitalna zajednica pozvala je Vladu Srbije da privremeno zaustavi podnošenje predloga Zakona o porezu na dohodak građana, sve dok se ne uspostavi dijalog sa "predstavnicima svih činilaca digitalnog ekosistema”.

Digitalna zajednica dodaje da Vlada Srbije nije ponudila razloge za hitno usvajanje spornog zakona, a da izvršna vlast nije pokazala spremnost za odlaganje njegove primene uprkos negativnim reakcijama stručne javnosti na brzinu uvođenja novih mera i netransparentnost celokupnog procesa.

"Podsećamo da su informacije o izmenama zakona dostupne javnosti tek mesec dana, a od najavljenog usvajanja po hitnom postupku i primene Zakona nas deli samo nekoliko meseci. Samim tim, tehnološkoj zajednici nije dato dovoljno vremena da reaguje”, navodi se u saopštenju.

Prema ocenama Digitalne zajednice, novi zakon bi doveo do podela i diskriminacije u IT sektoru, pravne i poslovne nesigurnosti u domaćem preduzetništvu, a takođe bi i onemogućile dalji rast i razvoj domaće privrede. 

Dodaje se i da Vlada Srbije ne zna dugoročne efekte predložene mere, odnosno šta bi trebalo da se dešava nakon perioda prilagođavanja od tri godine, i da će novi zakon imati i druge negativne posledice.

"Negativni efekti koji mogu biti neposredno vidljivi su: odliv mozgova i iseljavanje stručnog kadra, smanjenje konkurentnosti domaće IT industrije i finansijska nesigurnost preduzetnika. Pored toga, predlog Zakona omogućava monopolizaciju domaćeg digitalnog ekosistema i narušava pravo konkurencije”, navodi se u saopštenju.

Nacrta izmena Zakona o porezu na dohodak građana najavljen je prošlog meseca. Taj zakon bi trebao da se usvoji u Skupštini po hitnom postupku, a njegova primena bi trebala da otpočne od 1. januara 2020. godine.

Predložene mere su izazvale negodovanje u delu IT zajednice, zato što predviđa ukidanje odomaćene prakse velikog broja zaposlenih u Srbiji – zasnivanje radnog odnosa sa kompanijom osnivanjem preduzetničke firme i, posledično, znatno uvećanje poreskog opterećenja. 

To bi trebalo da se postigne uvođenjem „testa samostalnosti preduzetnika", putem kog će se ocenjivati da li je paušalac koji obavlja posao za pojedinačnu kompaniju zapravo zaposleni ili podizvođač. Test sadrži devet kriterijuma, a samozaposleni na njemu „padaju" ako ispunjavaju pet. 

U slučaju da test padnu, preduzetnici, odnosno poslodavci, plaćaju pun iznos poreza. Kako bi smanjila pritisak na IT industriju, država je predvidela poreske olakšice za ljude koji od 2020. godine zasnuju radni odnos.

PROČITAJTE JOŠ:

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Branko

    IT zajednica se konačno organizovala! Ako je potrebno IT zajednica bi trebala organizovati i protest i tražiti zaštitu od predsetnika Vučića.