FOTO: ICT Hub

Digitalni agronom za proizvođače jabuka

FOTO: ICT Hub

Startap Fresh Agriculture Technologies, koji se bavi razvojem mobilnih softverskih aplikacija, predstavio je nedavno u ICT habu u Beogradu svoj proizvod MapMyApple. 

Reč je o digitalnom agronomu koji pomaže malim i srednjim proizvođačima jabuka da povećaju prinose, optimizuju troškove i vode evidenciju o svojim radovima u polju. 

David Blaževski – CEO kompanije Fresh Agriculture Technologies  i Mihajlo Milenković  su govorili o tome kako su dobili ideju za ovu aplikaciju, kakvu saradnju imaju sa domaćim proizvođačima jabuka, a kakvu sa američkim. 

Zainteresovana publika imala je više pitanja o korišćenju satelitskih snimaka, ceni aplikacije, reagovanjima srpskih proizvođača, bolestima u voćnjaku itd.

Kako su naveli, proizvođač u aplikaciju unosi lokaciju voćnjaka, sortu jabuka, kao o u kojoj feno fazi je voćnjak, na osnovu čega dobija predloge šta voćar treba da primeni od agrotehničkih mera u voćnjaku.

Događaj je finansijski podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) a organizovao ga je ICT Hub kao deo projekta "Igralište inovacija”.

Nova ekonomija će u septembarskom broju časopisa objaviti duži intervju sa Davidom i Mihajlom.

PROČITAJTE JOŠ: PRODAJEŠ ONO ŠTO MISLIŠ, A NE ONO ŠTO PRAVIŠ
Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara